Beleške 2

Promocija književnog časopisa “Beleške”

19/02/2021
18:00 - 19:30


Pozivamo vas na promociju prvog izdanja književnog časopisa CK13, koja će se održati u petak, 19. februara od 18h. Časopis koji nosi naziv “Beleške” ćete moći da preuzmete besplatno, a na promociji će govoriti uredništvo i neki od autora i autorki tekstova.

Omladinski centar CK13 praktično od svog osnivanja sprovodi kontinuirani književni program u okviru koga je do sada održano preko stotinu književnih večeri, promocija knjiga, javnih čitanja i literarnih događaja posvećenih značajnim autorima i autorkama. U CK13 su se godinama održavale večeri čitanja autorske poezije pod nazivom “Poezija u kući”, a od 2012. godine u kontinuitetu se organizuju radionice kreativnog pisanja, namenjene pre svega mladima. U prethodnim godinama CK13 je organizovao i pet književnih kolonija, a do sada je štampano šest književnih zbornika, sačinjenih od tekstova koji su mahom nastajali na radionicama kreativnog pisanja i na pomenutim kolonijama. Sada smo rešili da tekući književni program objedinimo u časopis “Beleške”.

Oko književnog programa koji se realizuje u Crnoj kući vremenom je nastala dinamična zajednica mladih literarnih stvaralaca i dinamična publika, što svedoči o postojećoj potrebi za kontinuiranim programom, odnosno o potrebi za podsticajnim uslovima za književno stvaralaštvo u Novom Sadu. U pitanju su samoinicijativno organizovani krugovi ljubitelja književnosti, koji su, osim poseta javnim književnim programima, odlučili da se i međusobno okupljaju i među sobom dele strast za književnošću, kroz razmene knjiga i razgovore o preporučenim autorima i delima, kao i neformalne analize, tumačenja, kritike. 

U okviru književnog programa CK13 se, osim književnih promocija, održavaju i večeri javnog čitanja pod nazivom “Autor nije prisutan”, kao i već pomenute radionice kreativnog pisanja koje nose ime “Pisalište”, dok se poslednje dve i po godine u Crnoj kući okuplja i jedini čitalački klub u Novom Sadu, poznatiji kao “Književni klabing”. 

Uredništvo ovog časopisa, kao i većina autora i autorki tekstova u njemu, dolazi upravo iz ovih gorepomenutih aktivnosti. Tako ćete imati prilike da čitate prikaze i kritike knjiga o kojima se diskutovalo u klabingu ili intervjue koje su polaznice radionica kreativnog pisanja radile sa Zvonkom Karanovićem i Anom Miloš, a imaćete i uvid u radove nastale tokom jesenjeg ciklus radionica, kao i još mnogo toga zanimljivog u vezi sa  savremenom književnošću.

Nadamo se da ćete uživati u svim tekstovima, kao i da će nama ove debitantske “Beleške” biti dobar putokaz za buduća izdanja časopisa i dalji razvoj književnog programa u Crnoj kući.

Uredništvo: Sanja Pavlović, Svetlana Savić, Đorđe Majstorović

Tekstovi: Marina Radovanović, Divna Stojanov, Svetlana Savić, Nadežda Stojanov, Marija Đokić, Srđan Sekulić

Poezija/proza: Marina Radovanović, Ksenija Golubović, Jovana Kalaba, Tamara Radević, Tara Lekić, Jana Domonji, Andrea Vranić

Prevodi: Maja Solar, Divna Stojanov, Mihalj Đuraki 

Dizajn: Erna Paljevac