Ilhan-plakat

“Vrtlog” Ilhana Pačariza u Crnoj kući

24/10/2019
20:00 - 21:30


Pozivamo vas na promociju zbirke poezije “Vrtlog” autora Ilhana Pačariza. Promocija će se održati u Omladinskom centru CK13 sledećeg četvrtka, 24. oktobra od 20 časova.

Ilhan Pačariz je rođen u Prijepolju 1983. godine. Diplomirao je komparativnu književnost i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Autor je neobjavljene drame “Povraćaj”. Poeziju i kritiku objavljuje u književnoj periodici. Kao autor je zastupljen u zborniku RESTART: Panorama nove poezije u Srbiji (2014). 

Ilhan Pačariz je prošle godine bio učesnik književne kolonije u organizaciji CK13 u Malom Iđošu i jedan je od autora u zborniku “Ova strana kuće” koji je izašao iz štampe nakon ove kolonije. Pesme su mu prevođene na slovački i makedonski jezik. Do sada je samostalno objavio knjige poezije “Sobni nomad” (2011) i “Oniričke pesme” (2015). “Vrtlog” je njegova treća pesnička knjiga.

Odlomak iz pogovora “Imperativ odsutnosti” Dinka Kreha:

“I u nov(ij)oj Pačarizovoj poeziji prepoznaju se izvjesne linije kontinuiteta, koje bi se kroz njegovo pisanje perpetuirale od ran(ij)ih pjesama, preko Sobnog nomada i knjige Oniričke pesme, sve do Vrtloga koji je sada zinuo preda mnom i pred vama. Riječ je o konstantama na tematsko-motivskom planu, a pogotovo u ravni pjesničkog postupka. Primjerice, čini mi se da i nakon svih mijena i faza koje je Pačariz kao pjesnik u proteklih petnaestak godina neizbježno prošao, njegova poezija u velikoj mjeri i dalje nastaje iz dviju disparatnih, ponekad i sukobljenih tendencija. Prva je narativna, utemeljena u “stvarnosnim” kodovima i vođena ispovjednim impulsom, dok je subjekt koji progovara u njoj pripadajućim pjesmama jasno autobiografski kodiran. Druga tendencija obeležena je ludičkim, nerijetko i narealističkim senzibilitetom, a svojim tonom uglavnom stoji u izrazitom kontrastu s patosom narativno-ispovjednih pjesama…”

——————

Ovaj program je deo projekta “Tekst je prisutan”, podržanog od strane Gradske uprave za sport i omladinu.