Infoteka Zadruži se 1

Zadruži se: Film “Can we do it ourselves”, projekcija i diskusija

23/09/2021
19:00 - 22:00


Dokumentarni film “Can we do it ourselves” pravi uvod u koncept radničkih zadruga – demokratski kontrolisanih preduzeća, gde su radnici u isto vreme i donosioci odluka. Ovaj film se bavi ovom temom kroz studije slučaja, prikazujući takve modele širom sveta, načine na koji oni funkcionišu, kao i probleme sa kojima se suočavaju. Kroz film se takođe intervjuišu i brojni intelektualci, ekonomisti i eksperti na ovu temu, koji izlažu teorijske osnove ovakvih preduzeća. U isto vreme se intervjuišu i radnici-vlasnici u brojnim zadrugama, kao i “obični ljudi na ulici” koji se prvi put suočavaju sa ovim konceptom i dele svoje iskrene stavove na ovu temu.

Nakon filma će takođe biti i diskusija na teme koje on otvara, sa ciljem daljeg produbljivanja onoga što budemo videli, kao i međusobnog deljenja mišljenja i razvijanja stavova.

Film traje sat vremena, a jezik filma je engleski.

—————————–

“Zadruži se” je projekat Infoteke CK13 koji se bavi promovisanjem radničkih zadruga među mladima, odnosno edukovanjem mladih i njihovim promišljanjem na ovu temu. Radničke zadruge predstavljaju jedan ekonomski model zasnovan na principima solidarnosti, ravnopravnosti, demokratskog odlučivanja i održivosti. One imaju prednost u odnosu na druge oblike rada jer, s jedne strane, oni koji rade u njima u isto vreme imaju kontrolu nad samim preduzećem i imaju mogućnost da se izraze kreativno u svom radu i doprinesu njegovom poboljšanju, a s druge strane, za razliku od individualnijih oblika samozapošljavanja, dele sa drugima ulog i rizik u formiranju zadruge, te je samim time teret na pojedinca mnogo manji.

U okviru ovog projekta će biti organizovane filmske projekcije, diskusije, radionice i predavanja sa ciljem da se mladi bolje upoznaju sa konceptom radničkih zadruga, kao i da bolje razumeju njihovo funkcionisanje iz praktičnih primera, sa namerom da ovaj model organizovanja postane šire rasprostranjen u društvu, i prvenstveno među mladima, koji bi mogli ovim povećati svoju sposobnost (samo)zapošljivosti.

Realizaciju ovog projekta omogućila je Kancelarija za Mlade Grada Novog Sada.