Saopštenje fondacije SHL povodom Crne kuće

Fondacija “Schüler Helfen Leben” iz Berlina objavila je danas saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

Vesti u vezi sa Crnom Kućom 13:
kuda.org je pokrenuo tužbu protiv Fondacije Schüler Helfen Leben

Berlin, 02.09.2020. Dalje postojanje Centra za mlade Crna Kuća 13 (CK13) u Novom Sadu u Srbiji i dalje je ugroženo i čini se da sada zavisi od sudske presude. Ono što se u početku činilo kao spor oko strukture i rada CK13, sada se odnosi na financijske interese jer se čini da Udruženje građana „kuda.org“ pokušava prisvojiti imovinu.

Kuda.org, organizacija koja je 2006/2007. godine pokrenula CK13, ostala je do danas pravni vlasnik kuće, dok je osnovano i posebno Udruženje građana „Omladinski centar CK13“, kako bi CK13 delovala kao centar za mlade i kulturu. Nemačka Fondacija Schüler Helfen Leben (SHL), koja deluje na osnovu donacija učenika, 2006. godine je finansirala kupovinu i naknadne obnove kuće. Od tada Fondacija je pokrivala operativne troškove te podržavala aktivnosti u Centru. Inicijalni projektni partner je bio kuda.org, dok od 2012. godine nadalje SHL podržava Udruženje građana „Omladinski centar CK13“. Do 2020. godine nije bilo značajnih problema u saradnji između kuda.org, Udruženja građana CK13 i SHL-a. Međutim, u maju ove godine kuda.org je – iznenada i bez transparentnog navođenja razloga – raskinuo ugovor o besplatnom korišćenju objekta poznatog kao CK13 te zatražio ponovne pregovore pod njihovim uslovima.

“U izjavi za javnost od 16.06.2020. godine, kuda.org iznenađujuće tvrdi da će se pokrenuti pregovori između kuda.org i SHL-a. Međutim, od tada kuda.org niti jednom nije reagovalo na predloge SHL-a za rešavanje problema. Umesto toga, kuda.org je podnio tužbu ka novosadskom sudu ”, kaže Ansgar Seng, generalni direktor Fondacije Schüler Helfe Leben.

Još 2006. godine Fondaciji Schüler Helfen Leben rečeno je da ne može postati pravni vlasnik kuće, kao što se to desilo sa drugim projektima u Sarajevu i Orahovacu. Stoga je pronađen poseban aranžman: SHL je kreditirao kuda.org sa 165.000 EUR kako bi kupio kuću koja je danas poznata kao CK13. Kreditiranje je službeno upisano kao hipoteka u katastarski registar Grada Novi Sad.

Sada, 14 godina kasnije, podnošenjem tužbe, kuda.org proglašava kreditiranje ništavnim – po osnovu pravnih tehnikalija protivno važećem ugovoru o saradnji i ugovoru o kreditiranju. SHL ove radnje smatra ozbiljnim kršenjem poverenja, što bi moglo dodatno baciti negativno svetlo na sveukupnu sliku civilnog društva u celini. „Prosto je neverovatno da kuda.org tvrdi da 2006. godine nije primio iznos od 165.000 EUR. Iako smo prethodno bili uvereni da kuda.org planira držati CK13 otvorenim za javnost, tužba bi ipak mogla sugerisati da se iza njihovih postupaka krije drugačija vrsta motivacije.”, kaže Ansgar Seng. Gubitak 165.000 EUR dodatno bi negativno uticao na rad i projekte Fondacije Schüler Helfen Leben, dovodeći u pitanje mogućnost dalje finansijske podrške u regiji ako bi se sumnjiva pravna taktika pokazala uspešnom i ugrozila projektni rad.

Zoran Pantelić, vodeća osoba kuda.org, takođe je osam godina bio član odbora Udruženja građana „Omladinski centar CK13“. Neočekivano je počeo kritikovati rad Udruženja te je započeo aktivnosti usmerene ili ka izbacivanju udruženja CK13 iz prostora ili ka preuzimanju istog. Tužba protiv dugogodišnjeg partnera, Fondacije Schüler Helfen Leben, poslednja je u nizu takvih radnji.

Fondacija Schüler Helfen Leben bi volela videti dalje postojanje Crna Kuća 13 kao nezavisnog prostora za kulturu, otvorenog za javnost. „Iz naše perspektive, sramno je na koji način Zoran Pantelić pokušava oduzeti imovinu nemačkoj humaniratnoj organizaciji – kao i nezavisan prostor poput CK13 od Novosađana. Pozivamo gospodina Pantelića i kuda.org da preispitaju svoje postupke i nastave pregovore,“ kaže Patrick Hoemke, takođe generalni direktor Fondacije. „Stojimo uz novosadsko civilno društvo nastavljajući podršku za nezavisnost CK13“, te dodaje, „stoga se nadamo da je gospodin Pantelić jednako zainteresovan za opšte dobro kao i mi – i da njegove akcije ne vode samo privatni interesi.“

O Fondaciji Schüler Helfen Leben:

Schüler Helfen Leben najveća je organizacija za pomoć mladima u Nemačkoj. Više od 25 godina promoviše i vodi projekte za mlade i projekte u oblasti obrazovanja u jugoistočnoj Evropi, Jordanu i Nemačkoj. Jednom godišnje Fondacija Schüler Helfen Leben organizuje aktivnost pod nazivom Socijalni dan u celoj Nemačkoj, u okviru koje preko 60 000 učenika širom zemlje zameni školu za posao i donira svoje prihode. Kroz ovu aktivnost se godišnje prikupi oko 1,1 milion evra. Od prvog socijalnog dana prikupljeno je ukupno oko 30 miliona evra i finansirano preko 130 projekata.

1 Comment