Aktuelno

Zvučna komora #8: Nikola Kašaš

Nikola Kašaš (1994) je pijanista iz Zrenjanina. Kao solista za klavirom nastupa aktivno od 2014. godine. Bio je polaznik radionice Izvođačka praksa “Nova Muzika”, čije umetničko vođstvo pripada renomiranoj pijanistkinji savremenog klasičnog zvuka Branki Parlić, na kojoj je imao priliku da se upozna sa stvaralaštvom autora kao što su Erik Sati, Džon Kejdž, Arvo Pert, Filip Glas i ciklusi ovih kompozitora čine neizostavnim Kašašev program sve do danas. Prvi solistički nastup održao je u rodnom gradu u Savremenoj galeriji, nakon čega se sugrađanima predstavio još i u Kulturnom centru, kao i u Narodnom Muzeju. Učesnik je festivala u zemlji i regionu kao što su “Piano city” i “Dunavska sonata” (Novi Sad), Krov fest (Banja Luka, Republika Srpska). Svoj prvi nastup u Beogradu održao je u kafe galeriji Polet i iste godine bio je svrstan u program Noći muzeja galerije ŠTAB. Kao prateći program svirao je na promocijama knjiga “Morfijum” Nemanje Dragaša, “KunBaja” Tanje Pavšić, otvaranju izložbe “Slikati prirodom” Đorđa Stanojevića u galeriji Progres. Učesnik je projekta iz oblasti kreativnog preduzetništva “Inclusive art” prekogranične saradnje Rumunije i Srbije i voditelj prve umetničke intervencije realizovane u Zrenjaninu, maja 2018. godine.

Zvučna komora je emisija posvećena alternativnoj muzici. U emisiji govore protagonisti alternativne muzičke scene iz zemlje, regiona i šire. U žanrovskom smislu, bavimo se andergraund muzikom, bendovima, načinima stvaranja muzike, uslovima rada, scenom i drugim srodnim temama.

Emisija je nastala iz potrebe da se nadomesti najčešće faktografsko pisanje i izveštavanje o muzici i bendovima. Praksa komodifikacije muzike kroz mejnstrim medije i događaje je u velikoj meri uticala kako na diskurs o muzici, tako i na njeno stvaranje.

Želja nam je da neizvesnost i otvorenost koju nekada osetimo na koncertima prenesemo i na nivo govora i mišljenja o muzici, a kroz pružanje prilike muzičarima da govore o svom radu.
Ako uspevamo u tom, pa makar i minimalno, smatraćemo da emitovanje ovih emisija ima smisla.

Uredništvo: Aleksandra Pap i Ozren Lazić
Tehnička realizacija: Aleksej Vislavski
Produkcija: Omladinski centar CK13