Aktuelno

Budi volonter/ka sa Zapadnog Balkana u Fondaciji SHL u Njemačkoj

SHL Volontiranje

Otvoren je poziv za volontiranje u kancelarijama Fondacije Schüler Helfen Leben u nemačkim gradovima Nojminsteru i Libeku.

# Imaš između 18 i 23 godine?

# Govoriš nemački ili engleski jezik?

# Želiš provesti godinu dana u Nemačkoj?

# Znaš napisati CV i motivaciono pismo?

Ako govoriš nemački jezik onda se prijavi za volontersku poziciju u Nojminsteru, a ako govoriš engleski jezik prijavi se za volontiranje u SHL kancelariji u Libeku. Ako govoriš oba jezika onda možeš da biraš grad 🙂 Sertifikat, odnosno potvrda o poznavanju jezika nije potrebna, samo znanje.

Šta ćeš tamo raditi?

Ako se prijaviš za volontiranje u Nojminsteru…

…radićeš na pripremi i implementaciji Socijalnog dana u Nemačkoj. Iz iskustava ranijih generacija volontera/ki sa Zapadnog Balkana pokazalo se da poslovi Regionalnog koordinatora i Koordinatora kampanje nude najviše prilika za razvoj. Ako se odlučiš za poziciju Regionalnog koordinatora imaćeš priliku da putuješ po celoj Nemačkoj i da predstavljaš ideju Socijalnog dana nemačkim srednjoškolcima. Koordinator kampanje je zadužen za promotivnu kampanju Socijalnog dana i kreira promotivne materijale, sarađuje sa štamparijama, radi promociju na društvenim mrežama i sl. Osim toga, imaćeš priliku da organizuješ skupštine SHL-a i veliki SHL-ov događaj odabira projekata (PAT), ali i da putuješ u posjete projektima koje SHL podržava u Jugoistočnoj Europi.

Ako se prijaviš za volontiranje u Libeku…

…radićeš na promociji ideje Socijalnog dana u drugim državama Europe. U leto 2018. godine SHL je otvorio kancelariju u Libeku u kojem u ime evropske organizacije SAME (Solidarity Action Day Movement in Europe) realizuje program koji ima za cilj da proširi ideju Solidarity Action Day (“Socijalni dan”) i da omogući razmenu između mladih iz različitih evropskih zemalja. Rad SHL-a u kancelariji u Libeku podržavaju dvoje volontera.

Kao volonter/ka u programskoj kancelariji u Libeku ti ćeš podržavati planiranje i implementaciju brojnih međunarodnih sastanaka i aktivnosti razmena kako bi Solidarity Action Day postao poznat u drugim evropskim državama. Bićeš uključen/a u realizaciju različitih sastanaka organizacija članica SAME mreže i drugih događaja, te da svojim iskustvom i kreativnošću doprinosiš planiranju seminara i radionica. Osim toga, tu je i prilika za saradnju sa mladima iz Libeka na planiranju i realizaciji različitih lokalnih projekata. Tvoj rad će biti prvenstveno fokusiran na podršku radu SAME-a, ali ćeš kao deo SHL porodice imati priliku da se upoznaš i sa radom SHL kancelarije u Berlinu, Nojminsteru i Sarajevu, te da posetiš partnerske organizacije u inostranstvu.

Šta se očekuje od tebe?

SHL traži volontera ili volonterku koji ima sljedeće kompetencije:

– Sposobnost rada u timu i spremnost na kompromise

– Samopouzdanje i odgovornost

– Empatija i tolerantnost

– Zainteresovanost za rad sa mladima

– Osnovne tehničke veštine (rad na računaru i sl.)

Za uspešno obavljanje volonterske službe ti bi trebao/la da imaš određeno volontersko iskustvo i iskustvo u društvenom angažmanu (npr. u veću/savetu učenika ili omladinskoj organizaciji) kao što je iskustvo planiranja i vođenja radionica/seminara i uverljiva interakcija sa grupama mladih.

Volonterske pozicije unutar SHL-a smatraju se prilikom za tvoj lični razvoj i usavršavanje pa iako opisi poslova pokrivaju različite vrste aktivnosti, iskustvo nije neophodno za svaku od njih. Pojedinačne aktivnosti takođe bivaju raspoređene unutar tima, u skladu sa ličnim interesima i veštinama.

Trebalo bi da imaš između 18 i 23 godine (za poziciju u Libeku iznad 18, bez gornje granice) i tvoje trenutno mesto prebivališta trebalo bi biti izvan Nemačke i ne bi trebao/la da imaš nemačko državljanstvo.

Za poziciju u Libeku od tebe se očekuje dobro poznavanje engleskog jezika, pri čemu je poznavanje nemačkog prednost, ali nije neophodno. SHL će finansijski i organizacijski podržati tvoje učenje nemačkog jezika pre i tokom volonterske službe. Za poziciju u Nojminsteru potrebno je poznavanje nemačkog jezika.

SHL će te takođe podržati u procesu dobijanja boravišne dozvole i pokriti troškove koji nastanu u tom procesu.

Kako to izgleda u stvarnosti?

– Trajanje volontiranja: 13 meseci (od sredine jula 2023. do sredine avgusta 2024.) – SHL je do određene mere fleksibilan po pitanju početka i trajanja volonterske službe;

– Lokacija: SHL kancelarije u Nojminsteru i Libeku (Schlesvig-Holštajn, severna Nemačka);

– Džeparac: u toku trajanja volontiranja oko 350€ za Nojminster i 390€ za Libeku na mesečnom nivou;

– Smeštaj: SHL pokriva sve troškove stanovanja u zajedničkom stanu sa ostalim volonterima;

– Ostali troškovi: SHL takođe plaća troškove u toku realizacije aktivnosti, zatim troškove obaveznog zdravstvenog osiguranja, izdavanja vize i ostale neophodne troškove u toku pripreme za volontiranje;

– Godišnji odmor: 26 dana u toku trajanja volontiranja;

– Podrška: pedagoška podrška u toku trajanja volontiranja, učešće u pripremnom, procesnom i finalnom seminaru, kao i prilika za učešće u ostalim internim i eksternim treninzima;

– Putovanje: projektne posete partnerskim organizacija/projektima SHL-a u jugoistočnoj Evropi (i organizacijama članicama SAME mreže širom Evrope);

– Poseta porodici: pokriveni troškovi jednog povratnog putovanja u rodni grad u terminu po vlastitom izboru volontera/ke.

Kako ćeš se prijaviti?

Svoju prijavu šalješ na nemačkom ili engleskom jeziku i ona bi trebalo da sadrži sljedeće:

1. jednu do dve stranice motivacionog pisma u kojem opisuješ zašto si odlučio/la da se prijaviš i zašto si baš ti prava osoba za datu volontersku poziciju

2. tabelarni prikaz svoje biografije (slobodno guglaj “tabular CV” da vidiš kako to inače izgleda)

3. popunjen prijavni obrazac koji možeš preuzeti u prilogu ove objave.

4. ako ih imaš, možeš priložiti i (skenirane) diplome/sertifikate sa seminara i treninga na kojima si učestvovao/la.

Prijaviti se možeš najkasnije do 12.02.2023. u ponoć, slanjem gore navedenih dokumenata e-mailom na application@schueler-helfen-leben.de.

SHL će nakon prijema aplikacija osoba koje ispunjavaju kriterijume stupiti u kontakt sa istima i održati inicijalni intervju.

Detaljan tekst na engleskom i nemačkom jeziku o ovom pozivu nalazi se ovde (Nojminster) i ovde (Libek).  

Prijavni obrazac i uslovi volontiranja dostupni ovde.