Naša samouprava

Katastrofalne posledice nefunkcionisanja institucija i bahatosti investitora

Dositejeva-Nov model stanovanja

Prenosimo saopštenje za javnost građanskih inicijativa “Ne damo Livadicu!” i “Sačuvajmo Liman od betona”:

Stalno kršenje i zaobilaženje zakonskih procedura u procesima planiranja i izgradnje, kao posledica čvrste sprege između političara, javnih službenika i investitora, ovaj put je dovelo do direktnog ugrožavanja života i uništavanja kapitalne imovine naših sugrađana.

Očigledna ignorantnost investitora prema pravilima struke i propisima koji uređuju rušenje i izgradnju, dovela je do situacije da je više porodica ostavljeno na milost i nemilost na ulici, bez doma. Građanske inicijative već nekoliko meseci skreću pažnju na neodgovorno urbanističko planiranje i izgradnju Novog Sada koja je podređena interesima i pritiscima investitora, a ne životu po meri ljudi. Građani su potpuno obespravljani i njihov glas, potrebe i kvalitet života se ne stavljaju na prvo mesto, što je u ovom slučaju na najgori mogući način došlo do izražaja.

Povodom rušenja zida zgrade u Dositejevoj 11, udružene građanske inicijative “Ne damo Livadicu” i “Sačuvajmo Liman od betona” iskazuju solidarnost sa sugrađanima, podsećaju da Novi Sad pripada ljudima koji u njemu žive i zahtevaju odgovore od gradskih čelnika o propustima i odgovornosti gradskih službi, da ugroženim sugrađanima obezbede adekvatan smeštaj, ali i da unaprede procedure koje bi osigurale konsultacije sa građanima, informisanost i transparentnost, uvažavanje potreba i interesa građana i jasnu odgovornost u slučajevima nesavesnog planiranja i izvođenja radova, odnosno upravljanje gradom u kome je prioritet briga o ljudima.

Udružene građanske inicijative Novog Sada


*Ilustrovala Sanja Andjelkovic