Aktuelno

Klikaktiv u CK13: “Izbeglička kriza – stanje na spoljašnjim granicama EU”

Klikaktiv u CK13

Juče je u Crnoj kući održano izlaganje Milice Švabić iz organizacije “Klikaktiv” pod nazivom “Izbeglička kriza – stanje na spoljašnjim granicama EU”. Švabić je govorila o brojnim i brutalnim kršenjima ljudskih prava izbeglica koja balkanskom rutom pokušavaju da se domognu Evropske unije, a od strane policije Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Od nasilnog deportovanja do fizičkog zlostavljanja, izbeglice sa Bliskog istoka svedoče o brutalnosti “bezbednosnih mehanizama” država na granicama EU, kojima je cilj da izbeglice odvrate od potrage za boljim životom. U Srbiji je veliki problem neuslovnog stanovanja u prihvatnim centrima, kao i sve većeg broja neformalnih naselja (šatora, napuštenih kuća i objekata) u kojima su izbeglice praktično nevidljive za sistem i prepušteni krijumčarima i kriminalnim strukturama seksualne i radne eksploatacije. Organizovanje privatnih smeštaja za izbeglice postaje sve unosniji poduhvat za lokalne profitere, čije poslovanje bi bilo nemoguće bez strukturne pomoći države. Kriminogeni karakter države se nadalje očituje kroz prihvatanje izdašnih sredstava iz EU za smeštaj izbeglica, koja bivaju netransparetno trošena, dok su uslovi života u prihvatnim centrima i objektima privremeno privedeni nameni stanovanja na izuzetno niskom nivou (od higijene do nedovoljnog prostora za boravak).

Naročit fokus izlaganja bio je na analizi uloge Frontex-a (Agencije za graničnu i obalnu stražu) u Srbiji, koja na osnovu sporazuma EU sa Srbijom ima mandat da u vanrednim okolnostima upravljanja granicama primenjuje oružanu silu, pri čemu članovi ove misije uživaju imunitet od krivičnog sudstva Srbije, pod uslovom da su dela izvršena u okviru “službenih dužnosti”. Sa sve većim brojem ćlanova Frontex-a i očekivanja da Srbija postane “čep” na balkanskoj ruti, jasno je da bi trebalo brinuti o dodatnoj militarizaciji i prisustvu oružanih sila, koje će samo produbiti kriminalizovanje izbeglica kojima se sve više sužavaju alternative u potrazi za boljim životom.