Kuda.org oduzela tehničku opremu Crne kuće

Obaveštavamo javnost da je Centar za nove medije_kuda.org danas oduzeo jedan deo tehničke opreme iz Crne kuće. Radi se o opremi koja je preko ovog udruženja nabavljena u periodu 2007-2010. za aktivnosti centra. U tom svetlu, jasno je da ovaj postupak predstavlja nelegitimno prisvajanje i privatizaciju resursa koji su dugi niz godina služili zajednici okupljenoj oko Crne kuće. Deo ove zajednice svedočio je današnjem činu oduzimanja opreme.

Kuda.org je postupak oduzimanja opreme pokrenula nakon što je dvoje članova ovog udruženja krajem jula isključeno iz Udruženja “Omladinski centar CK13” zbog ugrožavanja rada i narušavanja ugleda Udruženja, ometanja nezavisnosti u odlučivanju i kršenja etičkog kodeksa organizacija civilnog društva. Isključenje iz članstva iskorišćeno je kao izgovor za ponovno ugrožavanje rada Crne kuće, u čemu se vrlo jasno ogledaju partikularni interesi kojim se kuda.org vodi od početka ovog procesa.

Podsećamo da je ovo nastavak problema u kome je CK13 suočen sa samovoljom vlasnika nekretnine, o čemu smo opširnije pisali u saopštenju za javnost od 10. juna. Nakon toga, pismo podrške radnom kolektivu CK13 potpisao je veliki broj organizacija, formalnih i neformalnih kolektiva, muzičkih sastava, pojedinaca i pojedinki. Istim povodom, 15. juna smo održali i konferenciju za medije. Podsećamo i da je prošle nedelje Fondacija SHL, koja je finansirala kupovinu kuće, obavestila javnost da je kuda.org pokrenula tužbu protiv ove Fondacije sa ciljem brisanja hipoteke koja služi kao garant da kuća neće biti prodata ili prenamenovana.

Još jednom osuđujemo postupke kuda.org i poručujemo da CK13 nastavlja sa javnim programima i aktivnostima. Zahvaljujući pozajmici naših saradnika iz Brutal studija, Crna kuća neće biti bez neophodne opreme ni u ovom prelaznom periodu. Takođe, u najkraćem mogućem roku ćemo nabaviti opremu kojom ćemo zameniti onu koja je danas oduzeta.

1 Comment