Aktuelno

Međunarodni dan belih traka

Dan belih traka (14)

Vojvođanski građanski centar i Omladinski centar CK13 obeležili su u Novom Sadu Međunarodni dan belih traka.

Podsećamo javnost da je poslednjeg dana maja 1992. godine, mesec dana nakon što su srpske snage ušle u Prijedor i očistile okolna naselja od većinskog, bošnjačkog stanovništva, lokalni radio emitovao naredbu Kriznog štaba svim preostalim stanovnicima koji nisu Srbi, naredivši im da oko ruke nose bele trake a na svojim kućama vidno istaknu belu zastavu.

Ovakvi događaju odigrali su se na 300km od Novog Sada pre 28 godna. Želimo svake godine da podsetimo javnost šta su u stanju da proizvedu nacionalističke politike.

Bilo je to u skladu sa politikom progona nesrpskog stanovništva sa teritorija koje su osvajali bosanski Srbi, materijalno i idejno inspirisani iz Beograda. Nesrbi su slati u logore, oduzimana im je imovina, otpuštali su se sa radnih mesta. Prema zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 muškaraca, žena i dece bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora. Muškarci su uglavnom mučeni i ubijani u logorima Keraterm i Omarska, a žene u logoru Trnopolje.
Oko 3.000 ljudi i dalje se vode kao nestali.

Mirovni aktivisti i aktivistkinje iz Prijedora su 2012. godine pokrenuli inicijativu obeležavanja Međunarodnog dana nestalih simboličnim vezivanjem bele trake oko ruke.
Roditelji dece stradale u i okolini Prijedora pokušavaju godinama da izdejstvuju izgradnju spomen obeležja, međutim lokalne vlasti nemaju sluha za tu inicijativu.

Pamtimo zločine u Prijedoru, solidarni sa porodicama žrtava.

Divna, Đorđe, Željko, Sandra, Bora, Damir, Sanela, Jelena

Vojvođanski građanski centar
Omladinski centar CK13