Pokrenuta tužba protiv CK13 radi iseljenja pod pretnjom prinudnog izvršenja

Omladinski centar CK13 primio je rešenje o tužbi od strane Udruženja građana “Kuda.org”. Po ovoj tužbi traži se iseljenje Omladinskog centra CK13 u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Nakon tužbe “Kuda.org” protiv SHL, fondacije koja je pomogla osnivanje centra, tužba protiv CK13 predstavlja vrhunac beskrupuloznog pokušaja privatizovanja u nevladinom sektoru. Ovakvo ponašanje “Kuda.org” svedoči tome da se “kolektiv posvećen umetnosti, aktivizmu i politici” (kako sami sebe opisuju) zapravo koncentriše u interes obesnog gazde koji koristi svoju poziciju moći za ometanje i uslovljavanje rada Crne kuće. S obzirom da je “Kuda.org” upoznata sa činjenicom da će hipoteka nad kućom biti aktivirana onog trenutka kada CK13 izađe iz nje, verujemo da su ova dešavanja upravo usmerena ka gašenju centra.

Ovakvo postupanje “Kuda.org” nedostojno je civilne i aktivističke scene i sračunato je da nanese štetu Omladinskom centru CK13. Takvo postupanje nanosi štetu i čitavoj zajednici okupljenoj oko centra i celokupnom civilnom društvu u Novom Sadu i šire.

Konačno, “Kuda.org” poslednjim postupcima i javno razotkriva svoju pravu nasilničku prirodu, koja je nama dobro poznata iz mučnog procesa pregovora, koji su bili praćeni ultimatumima i pretnjama “da ćemo leteti iz kuće” ukoliko te ultimatume ne prihvatimo.

Nakon što se CK13 jasno i javno usprotivio planovima koje je “Kuda.org” imala sa kućom, dobili smo snažnu podršku brojnih organizacija i pojedinaca. Svi dalji postupci “Kuda.org”, kao i obmane plasirane u javnosti, jasno predstavljaju delovanje nekoga ko ili ne može da se pomiri sa realnošću i prihvati svoju neprihvaćenost na sceni za koju tvrdi da joj pripada, ili ima sasvim drugačije motive i interese od aktivističkih.

Omladinski centar CK13 će i na ovo nasilje odgovoriti sredstvima koja su nam na raspolaganju, uz podršku prijatelja i saradnika centra.

Podsećamo, “Kuda.org” je u maju ove godine raskinula ugovor o korišćenju prostora sa Omladinskim centrom CK13 i postavila ultimatume za njegovo obnavljanje, o čemu smo obavestili javnost u saopštenju od 10. juna. Takođe, “Kuda.org” je početkom septembra iz Crne kuće oduzela tehničku opremu koja je služila za programske aktivnosti centra, o čemu smo takođe izvestili javnost. Inače, osim tužbe protiv Omladinskog centra CK13, “Kuda.org” je podigla tužbu i protiv nemačke fondacije SHL, koja je finansirala kupovinu kuće, a sada, 14 godina nakon kupovine, “Kuda.org” negira hipotekarno pravo kojim SHL raspolaže kao garancijom da kuća neće biti prodata, odnosno prenamenovana. Fondacija SHL se početkom septembra takođe javno oglasila ovim povodom.