Mladom fašisti

Već decenijama živimo u urušenom i dezorijentisanom društvu gde su ljudski život i ljudsko dostojanstvo obezvređeni i negirani. Takva društvena stvarnost je sistemski proizvedena i održava se na podlozi održavanja anomije. U takvom društvu, fašizam je opcija koju sistem podržava/nudi/nameće pojedincima i grupama prijemčivim za manipulisanje, a radi daljeg širenja i produbljivanja te anomije.

U tom smislu, fašista nije rezultat spontanog razvoja ličnosti, a grupa mladih besomučenika ispred pravoslavne crkve, okupljenih na pomen jednog fašiste, nije incidentna, već strukturna pojava. Poruke mržnje, negiranje genocida u Srebrenici i veličanje zločinaca jesu eho zvanične državne politike. 

Fašista je proizvod obmana i manipulacija, proizveden sa ciljem reprodukcije sistema koji ga je stvorio: 

– Patrijarhalne porodice i militarizma koji su u stvari institucije suštinske nemoći muškarca i njegovog straha od žena i mržnje prema ženskoj seksualnosti; 

– Obrazovnog sistema koji obezbeđuje opstanak predrasuda i laži kojima se opravdava nejednakost u društvu; 

– Brutalnog ekonomizma tranzicije koji finansira nejednakost i koji se bogati na nejednakosti; 

– Bezbožne crkve koja decenijama nadahnuje mržnju i hrani nacionalizam i homofobiju;

– Zločinačke države/vlasti koja je organizovala, finansirala, sprovodila zločine i skrivala ili otvoreno slavila zločince.    

Zbog toga, upućujemo poruku i poziv zbunjenim mladićima koji smisao svoje egzistencije traže i potvrđuju dokazivanjem (kurčenjem) u svom društvu, da svoju frustraciju usmere prema navedenim institucijama i prepoznaju da je delovanje tih institucija neprijateljsko prema njima samima.

Unutrašnji nemir se neće razrešiti neprijateljstvom prema isprojektovanim neprijateljima (migrantima i strancima, Romima, ženama, gejevima – ili koga god da mrzite ili se plašite), nego jedino oslobađenjem od besa (potisnute nemoći), mržnje i straha, i prihvatanjem onih koje isključujemo.

Ako ste voljni tog podviga oslobađanja i ukoliko vam je u tome potrebna podrška, znate dobro gde je Omladinski centar CK13, tačno tamo gde projektujete svoj nemir.