Prisutnost – kratki film o tragovima i znacima

Kineska četvrt u Novom Sadu je godinama bila jedinstveni kvart u kojem su svoje mesto i prostor za slobodan rad i stvaralaštvo pronašli brojni pojedinci i kolektivi, majstori, zanatlije, umetnici, aktivisti, skvoteri, beskućnici, sportisti rekreativci i mnogi drugi i drugačiji.

Njena jedinstvenost je bila u spontanom samoorganizovanju svih koji su u njoj boravili i svega što se u njoj događalo. “Spontano” znači iz “Slobodne volje”. Kineska četvrt je spontano živela i razvijala se do 2018. godine. Danas je to prostorni kompleks ispažnjen od života, sa tek nekoliko preživelih tragova koji sećaju na ono što je bilo.

Kultura koja “publiku” pretpostavlja ljudima – kojoj je nepostojanje ljudi pretpostavka “učešća publike” – predstavlja cinično oruđe društvenog izopštavanja. Naše mesto u publici i uživljavanje u takav spektakl kulture je maska našeg sopstvenog odsustva i ravnodušnosti prema stvarnosti.

Beskućništvo nije predstava već prizor.

Beskućništvo se može dogoditi svakom.

———————————————————————

Kamera i montaža: Aleksandra Pap i Borislav Prodanović
Režija: Borislav Prodanović
Muzika: “When I Am Alone” – Caroline Shaw,
aranžman za solo glas J.Elff
kompozitor David Lang
2020 Cantaloupe Music
Produkcija: Omladinski centar CK13 (Jun 2021)

Realizacija ovog filma omogućena je uz podršku Fondacije za otvoreno društvo (Srbija) u sklopu projekta “Svakodnevno je političko”, koji realizuje Omladinski centar CK13.