ambijentalni-Marija- cover

3×3 : Ambijentalni Praktikumi – Marija Mitić

21/12/2019
19:00 - 21:00


3×3 : AMBIJENTALNI PRAKTIKUMI

Serija ambijentalnih instalacija studenata II godine Katedre za nove likovne medije

Novembar-decembar 2019, Galerija “3×3”, CK13

Praktikum #7:

Marija Mitić

19-21. decembar, 19h

Samo pomoću prostora i u prostoru mi još pronalazimo lepe fosile trajanja,

konkretizovane dugim boravcima.

Gaston Bašlar, Poetika prostora

Od ostave u potkrovlju Omladinskog centra CK13, prostora za noćenje i povremeni rezidencijalni boravak gostiju, ili prostora za psihološke radionice, pretvaranjem u izložbeni prostor, Galerija “3×3” biva konkretizovana raznovrsnim boravcima i tragovima trajanja specifičnih ambijenata koji ostaju iza. Sa karakterom privremenosti i prolaznosti, ambijent prostora Galerije 3×3 je u stalnom izmeštanju, fluidan, nefiksiran, otvoren.

Ambijentalni praktikumi predstavljaju seriju prostornih eksperimenata studenata II godine Katedre za nove likovne medije. Kretanje ka svesti o ambijentalnosti prostora u kontekstu umetnosti – kretanje ka svesnoj osetljivosti na ambijent, zahteva istraživanje elementarnih prostornih relacija i stanja prostora kroz proces sopstvenog lociranja umetnice ili umetnika u tom prostoru, praktično kretanje i delovanje unutar prostora i komunikaciju sa njim. Intervencije studenata u prostoru Galerije 3×3 predstavljaju izraze tog eksperimentalnog istraživanja i konceptualizacije prostora, čime se prostor transformiše u ambijent, odnosno od fizičke kategorije postaje društvena, umetnička, značenjska i psihološka.

Zamišljen kao otvoreni studio tokom programa “3×3 : Ambijentalni praktikumi”, prostor galerije će tokom novembra i decembra postati mesto za istraživanje i praktikovanje ambijentalne komunikacije i interakcije između studenata-stvaralaca ambijenta, galerijskog prostora i posetilaca. Nastali ambijenti su procesualnog karaktera i predstavljaju momenat u istraživanju navedene relacije. U njihovoj kratkoročnosti i stalnom nastajanju, nestajanju i smenjivanju, svaka od 7 ambijentalnih instalacija predstavlja pokušaj da se na eksperimentalan način ispita i doživi značenje Bašlarove misli: “stepeništem tavana, strmijim, neuglednijim, uvek se penjemo”. Ideja je da se penjanjem strmim stepeništem ka Galeriji 3×3 radi iskustva svakog novog ambijenta, “uvek penjemo”.

Program 3×3 : Ambijentalni praktikumi je rezultat saradnje studenata Katedre za nove likovne medije – Aleksa Borovac, Ana Radosavljević, Julijana Pavlovič, Una Mladenović, Ena Jovančić Vidaković, Anastasija Komatina, Marija Mitić – i Omladinskog centra CK13, vođen od strane Stevana Kojića, Sunčice Pasuljević Kandić i Borislava Prodanovića.