deca rad film

Aktivistički bioskop: Tamna strana čokolade

04/06/2020
21:00 - 22:30


Povodom Međunarodnog dana dece žrtava nasilja pozivamo vas na projekciju filma „Tamna strana čokolade“ koji istražuje izrabljivanje dečjeg rada i trgovinu decom u međunarodnoj industriji čokolade.

Većina ljudi uživa u slatkom ukusu čokolade bez razmišljanja o njenoj proizvodnji, a najveći deo čokolade koja se prodaje u svetu rezultat je rada dece robova. Ovaj neplaćeni rad doprinosi vrtoglavom usponu industrije čokolade koja vredi 90 milijardi američkih dolara.

Industrija čokolade je optužena za sistematsko prikrivanje trgovine decom, korišćenje dečjeg rada i ropstvo na plantažama kakaa u Zapadnoj Africi. Uzroci dečjeg rada su pre svega ukorenjeni u siromaštvu, nastalom kao posledica društvenih i ekonomskih nejednakosti, kao i tržišnog nadmetanja između zemalja i kompanija koje se bore za prednost na svetskim tržištima uz pomoć jeftine i/ili neplaćene radne snage.

Danski istraživački novinar Miki Mistrati, autor filma “Tamna strana čokolade”, vodi nas u središte plantaža kakaa na Obali Slonovače koja je vodeći svetski proizvođač kakaa i opskrbljuje neke od najvećih kompanija poput Nestle i Mars.

Projekcija će se održati u četvrtak 4. juna u 21h u bašti Omladinskog centra CK13, a obezbeđen je prevod na srpskohrvatski jezik. Ulaz je besplatan.