Art bioskop usamljenost fb cover

Art bioskop CK13: Sveprisutni osećaj usamljenosti

11/10/2021
21:00 - 23:00


Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova čija je zajednička nit osećaj blizak svim ljudima i bez sumnje pojačan nedavnim periodom izolacije: usamljenost.

Usamljenost se, kao naša suštinska želja za ljubavlju, pripadanjem i razumevanjem, često predstavlja u svetskoj kinematografiji na najrazličitije načine. Tokom trajanja ciklusa imaćete priliku da pogledate tri filma koja inventivno, inteligentno i melanholično ilustruju ovo dobro poznato stanje uma.

Urednice ovog ciklusa su Erna Paljevac i Tara Lekić. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

PROGRAM

Ponedeljak, 11. oktobar, 21h:
Divlje jagode (Wild strawberries, 1957)
Divlje jagode jedan je od najcenjenijih i najuticajnijih filmova čuvenog režisera i scenariste Ingmara Bergmana. Na putu da primi počasnu diplomu, profesor Isak Borg (kojeg majstorski igra iskusni režiser i glumac Viktor Sjöström) suočava se sa svojom prošlošću, sećanjima na devojku koju je voleo i gorku neuspešnost braka, u pokušaju da se pomiri sa svojim najvećim greškama i neizbežnošću smrti koja se bliži. Kroz flešbekove i fantazije, snove i noćne more, film dramatizira izvanredno nostalgično putovanje jednog čoveka u otkrivanju samog sebe.

Utorak, 12. oktobar, 21h:
Crvena pustinja (Red desert, 1964)
Prvi Antonionijev film u boji fascinantnan je eksperimentalni film smešten u industrijski region severne Italije tokom velikog ekonomskog buma šezdesetih. Radnja prati mladu majku Đulijanu (Monika Viti) i gradaciju njene depresije zbog turobnog krajolika u kojem živi i nehumanosti njenog muža i ljudi oko nje, koje kao da usisava rastuća industrija. Đulijana pokušava na sve načine da sa nekim ostvari konekciju i da u sveprisutnom sivilu pronađe makar tračak ljudskosti. Ovu uznemirujuću ambijentalnu dramu (koja skoro da prelazi u psihološki horor) naročito karakteriše čudna vrsta poezije koju režiser pronalazi u bučnim fabrikama i sivim dimnjacima. Distopijski efekat koji stvara pridodaje sveopštem osećaju otuđenosti protagonistkinje.

Sreda, 13. oktobar, 21h:
Izgubljeni u prevodu (Lost in Translation, 2003)
Bil Mari sa svojom karakterističnom nonšalantnošću glumi Boba, ostarelu i propalu filmsku zvezdu koja odseda u ogromnom hotelu u Tokiju, tokom snimanja reklame za japanski viski, lake zarade na račun stare slave. Svake noći u hotelskom baru, uz neslavne količine alkohola, on razmišlja o ispraznosti svog posla i poteškoćama u braku.
U međuvremenu, u drugom delu hotela boravi Šarlot (Skarlet Johanson), takođe u krizi: udata je za uspešnog fotografa usijane glave koji se mota u društvu pretencioznih holivudskih zvezda i neretko je ostavlja da sama luta po čudnom, stranom gradu. Bob i Šarlot počinju da provode vreme zajedno i ostvaruju nežnu, nesvakidašnju povezanost kroz zajedničku melanholiju. Režiserka Sofija Kopola (koja je ovim ostvarenjem zacementirala svoj status izvanredne rediteljke nominacijom za Oskara) izvlači suptilnu toplotu i nežnost iz izvedbi svojih glavnih glumaca, što čini ovaj film duhovitom, pomalo maglovitom i magnetski privlačnom pričom o empatiji.

Očekujemo vas!
Art bioskop CK13