Kim Ki Duk, Spring, Summer, Autumn, Winter ... and Spring - The Culturium

Art bioskop: Kim Ki-duk

19/12/2019
19:00 - 23:00


Art bioskop CK13 vas poziva na projekciju filmova “Proleće, leto, jesen, zima i proleće” i “Provalnik”, južnokorejskog reditelja Kim Ki-duka.

Urednica filmske večeri je Erna Paljevac. Ulaz na obe projekcije je besplatan.

Program :

19.00 Provalnik (2004) – 1h 28min

Tae-suk je lutalica koji upada u tuđe domove u odsustvu njihovih vlasnika, upadajući tako i u njihove živote. Provodi noć ili dan u svakoj kući, odužujući se vlasniku za “gostoprimstvo” tako što opere veš ili obavi sitne popravke. Njegov život se menja nakon ulaska u vilu bogatog biznismena. U njoj, on otkriva da nije sam – Sun-hva, bivši model, krije se u svojoj sobi, sa modricama po licu i telu. Kada se njen nasilni muž vrati, Tae-suk je odvodi sa sobom i njih dvoje počinju da žive svoj sablasni život u tuđim, praznim kućama.

21.00 Proleće, leto, jesen, zima i proleće (2003) – 1h 43min

Poetičan i zanosan film opisuje život jednog budističkog monaha. Kroz pet životnih perioda, od desetak i više godina, reditelj priča zanimljivu priču o samom životu. Počinje prolećem, rađanjem i završava prolećem, nastavljajući tok života. Pregršt aluzija i metafora, kao što se i očekuje od korejske kinematografije.
Jedan od najvećih filmskih kritičara Rodžer Ibert je o ovom filmu napisao sledeće : “Retko kada me film tako jednostavan dirnuo tako duboko. Imam osećaj kao da bi mogao napisati recenziju u jednom pasusu, ili raspravljati o njemu satima. To je budistički film, ali je isto tako univerzalan… Protagonista filma je život, a antagonista vreme i promena. Čak ni to nije toliko jednostavno, jer biti živ, u krajnjoj liniji, znači suočiti se sa obe suprotnosti.”

Očekujemo vas,

Art bioskop CK13