Benefit za Pedju

Benefit za Peđu – Stop zastrašivanjima sindikalaca!

07/05/2022
18:00 - 23:30

No Categories


Radnički glas, u saradnji sa CK13 i Prelom Izdavaštvom, organizuje benefit događaj za Peđu Stojanovića, sindikalca iz Jure iz Leskovca, člana Samostalnog sindikata metalaca Srbije.

Peđi je prošle godine Jura dala otkaz, optuživši ga krivično za urušavanje ugleda firme, samo zbog toga što je radio svoj posao kao sindikalac – javno govorio o položaju radnika u leskovačkoj Juri i obelodanjivao kršenja radničkih prava u ovoj fabrici. Na najnovijem ročištu, Jura se čak drznula i da konkretizuje svoj odštetni zahtev, tražeći da joj se na ime povrede ugleda isplati suma od 20 miliona evra. Iako Peđa ima sve osnove da dobije sudski proces i da se vrati na posao, on u međuvremenu nema nikakvih primanja. Upravo je ovo tipična strategija poslodavaca, koji računa da otpušteni sindikalac neće dočekati presudu, već će pod pritiskom surove svakodnevice morati da odusane od borbe. Pored toga, enormne sume koje se ispostavljaju kao odštetni zahtevi služe da zastraše obične radnike, koji o ovakvim iznosima ne mogu ni da sanjaju.

Zbog toga se okupljamo kako bismo solidarno podržali Peđu u ovom trenutku, ali pre svega kako bismo uputili jasnu poruku kapitalistima da ovakve taktike zastrašivanja i iznurivanja naših sindikalnih lidera neće proći i da će radnice i radnici koji preuzimaju na sebe rizik u sindikalnoj borbi uvek imati našu podršku!

Jedna borba – klasna borba!

Program događaja:
18h – Film: Norma Rae (SAD, 1979) – sa prevodom na srpski; film govori o osnivanju sindikata u tekstilnoj industriji u jednoj fabrici u Americi i o pritiscima koje trpi radnica koja osniva sindikat, a koji kulminiraju udaljavanjem sa posla.
20h – Obraćanje sindikalaca iz Novog Sada
20.30 – Žurka uz DJ S.C.U.M.