Ves Anderson cover

Ciklus filmova Vesa Andersona – Nostalgični pastelni svet

28/01/2020
19:00 - 23:00


Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova Vesa Andersona, režisera koji je prepoznatljiv po živim pastelnim bojama, fontu koji se ponavlja iz filma u film, neprevaziđenom modnom stilu likova i po čestoj simetriji unutar kadra. Filmovi su prošarani cinizmom, grubim humorom, ali i sentimentalnošću, dok su likovi najčešće marginalni eskapisti i večiti begunci od društvenih normi koji tragaju za srodnom dušom.

Ispostaviće se da je Ves Anderson majstor obmane koji pakuje nešto tužno lepo u malu pastelnu kutiju savršenog oblika sa sve mašnom.

Urednica filmskog ciklusa je Erna Paljevac. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Program:

Utorak, 28. januar

19.00 Voz za Dardžiling (2007) – 1h 44min

Godinu dana od smrti oca, tri brata, Amerikanca, koji nisu progovorili još od sahrane, kreću na putovanje prestižnim vozom po Indiji kako bi pronašli sebe. Braća, koja se ne slažu baš najbolje, koriste to vreme da se bolje upoznaju i počinju da postavljaju pitanja o tome zašto se ne slažu i zašto njihova majka nije došla na sahranu. Frensis, čije je lice potpuno prekriveno zavojima zbog nedavne nesreće na motociklu, otkriva da je njihova majka otišla u jedan manastir koji se nalazi u Indiji. Zato i organizuju putovanje kako bi je pronašli. Njihovo „duhovno putovanje“, ipak, ubrzo skreće s kursa (usled događaja koji uključuju sredstva za ublažavanje bolova, indijski sirup protiv kašlja i biber u spreju), te zalutaju usred pustinje, sa jedanaest kofera, štampačem i skenerom. U tom trenutku, novo i neplanirano putovanje iznenada počinje.

Anderson je izjavio da je film Voz za Dardžiling omaž legendarnom indijskom režiseru Satjadžitu Raju, čiji su “filmovi inspirisali sve moje dosadašnje filmove na razne načine.”

Film je posvećen sećanju na Raja.

21.00 Kraljevstvo izlazećeg meseca (2012) – 1h 35min

Radnja filma je smeštena na ostrvu u blizini Nove Engleske za vreme leta 1965. godine. Kraljevstvo izlazećeg meseca je priča o dvoje dvanaestogodišnjaka koji se zaljubljuju jedno u drugo, sklapaju tajni pakt i beže zajedno u divljinu. Dok razni autoriteti pokušavaju da ih pronađu, na obali se sprema strašna oluja – i mirna ostrvska zajednica pomerena je iz ravnoteže na svaki mogući način. Suludo romantična, neobjašnjiva, zabavna i beskrajno duhovita priča o odrastanju.

Četvrtak, 30. januar

19.00 Porodica čudaka (2001) – 1h 50min

Troje odrasle genijalne dece i njihova majka ostaju zajedno. Njihov otac Rojal, besprizorni lažov, ostavio ih je pre mnogo godina, a sada se vraća da se pomiri sa porodicom. Rojal Tenenbaum je uspešan advokat, oženjen Etelin, arheološkinjom, sa kojom podiže troje dece. Svako od Tenenbaumove dece je genije: Čez je još kao mali postao fantastičan investitor. Riči je juniorski teniski šampion i trostruki nacionalni prvak. Usvojena Margot je dramski pisac koja je dobila stipendiju vrednu 50.000 dolara. Kada Rojal iznenada napusti porodicu započeće dve decenije izdaje i neuspeha koje će ovu porodicu obogaljiti zauvek. Nakon što se iznenada ponovo pojavi u njihovim životima, tvrdeći da mu je ostalo još samo šest nedelja života u kojima želi da se ponovo zbliži sa njima, porodica teško uspeva da pređe preko ogorčenja koje oseća prema njemu. Naravno, Rojalova priča je prevara, ali njegovo prisustvo i iskrena želja da dobije oprost ostavlja jak utisak na porodicu čiji se svaki član nosi sa sopstvenim žudnjama i vezama.

21.00 Grand Budapest hotel (2014) – 1h 40min

Grand Budapest hotel govori o avanturama Gustava H., legendarnog portira u čuvenom evropskom hotelu između dva rata i Zerou Mustafi, nosaču kofera koji postaje njegov najverniji prijatelj. Priča uključuje krađu i pronalaženje neprocenjive renesansne slike; nemilosrdnu borbu za ogromno porodično bogatstvo; očajničke jurnjave motorima, vozovima, sankama i skijama; i najfiniju ljubavnu aferu – a sve to na kontinentu koji prolazi kroz iznenadne i dramatične promene. Film inspirisan delima Štefana Cvajga smešten je u imaginarnoj alpskoj državi Zubrovki. Grand Budapest hotel je ispunjen inteligentnim humorom, bizarnim zapletima i likovima koji svoje emocije ne izražavaju na najtradicionalniji način.

Očekujemo vas,

Art bioskop CK13