Infoteka čitalački klub rod

Čitalački klub: O poreklu napada na rod

16/05/2022
19:00 - 20:30


Poslednjih godina smo svedočili porastu takozvanog “anti-rodnog pokreta” na globalnom planu – tendencije ka unazađivanju prava svih onih koji iskaču iz dominantnog patrijarhalnog sistema – pre svega trans i drugim kvir osobama, ali i ženama šire. Ovaj pokret je imao veliki odjek u zemljama našeg regiona, a delovi njegove retorike i razmišljanja se preneo i na levicu.

Tekst filozofkinje Džudit Batler gde analizira ovu pojavu i dekonstruiše neke od njenih argumenata ćemo obrađivati sledećeg ponedeljka, 16.5, od 19 časova u prostorijama Infoteke CK13 (Vojvode Bojovića 13). Tekst je potrebno pročitati pre dolaska na sam događaj, tokom kojeg ćemo diskutovati teme koje su u njemu otvorene.

Tekst možete pronaći na ovom linku ili ga preuzeti fizički u prostorijama Infoteke.

Čitalački klub Infoteke CK13 predstavlja jednu zajednicu samoedukacije koja se razvija kroz razmišljanje, diskutovanje, čitanje tekstova (i drugih materijala) na teme i sadržaje kojima je Infoteka inače posvećena: antifašizam, feminizam, LGBTQ+ prava, anarhizam, leve politike, ekologija, društvena i politička teorija – i sve ostale tematike koje su u našem društvu skrajnute. Ko god želi može doprineti kreiranju sadržaja, izboru tema i tekstova kojima bismo se bavili, te ste podstaknuti da promislite i o predlozima tekstova za naredne događaje čitalačkog kluba.