IDAHOBIT dani

Dijalog mladih za promenu: Filmske projekcije

12/05/2021
20:00 - 22:00


Grupa IZAĐI obeležava Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije serijom događaja pod nazivom „IDAHOBIT dani 2021“ u periodu od 11. do 17.5.2021. Obeležavanjem IDAHOBIT dana ukazuje se na nepovoljan položaj LGBTI* osoba u našem društvu i neophodnost ostvarivanja poštovanja ljudskih prava ove grupe građana i građanki koja su zagarantovana Ustavom Republike Srbije.

Deo ovog programa održaće se i u Omladinskom centru CK13, a za početak vas očekuju filmske projekcije 11. i 12. maja.
PROGRAM

Utorak, 11. maj, 20h

LILI – Ana Andonova (Severna Makedonija, 21 min, 2021)
Film kratke forme kroz koji Andonova istražuje život nebinarne aktiviste Lili iz Azerbejdžana koja se bavi temama femicida, ravnopravnosti roda i nasilja nad ženama i trans osobama kroz umetnost.

SILENT VOICE – Reka Valerik (Belgija, 51 min)
Film prati mladog momka Kavaja koji je izbegao iz Čečenije u Belgiju. Njegov brat je otkrio da je Kavaj gej i obećao je da će ga ubiti. Kavaj u izgnanstvu usled stresa gubi sposobnost govora, i uz podršku, pokušava da nađe svoje mesto u Belgiji.

Sreda, 12. maj, 20h

FREE AT LAST – Arlind Ismaili (Kosovo, 14 min, 2021)
Film kratke forme prikazuje ličnu borbu momka Platon Muje koji namerava da se autuje kao osoba biseksualne seksualne orijentacije i strahuje od reakcije njegove devojke Aide.

THROUGH THE HAZE – Val Krasniqi (Kosovo, 24 min, 2021)
Film kratke forme režisera Vala Krasnići u produkciji Stičing art 1 i podržan u post produkciji grantom “ImpactYourDoc” u okviru projekta Mladi artivisti za promene.

MARCH FOR DIGNITY – John Eames (UK, 74min, 2020)
Dokumentarni film koji prati pokušaj organizovanja prvog Prajd Marša u Gruzijskom gradu Tbilisiju i suočavanje aktivista i aktivistkinja sa nepodržavajućim državnim režimom, crkvom i desno orijentisanim grupama.

*Događaj se održava u skladu sa epidemiološkim merama te vas pozivamo da ponesete maske i imate na umu da je broj mesta ograničen.