Irida Telma Luiz

Iridina Filmska Pričaonica

24/09/2020
19:00 - 23:00


Drage/i naše/i, u četvrtak 24.9. u 19h na adresi Crna Kuća 13 održaće se projekcija i diskusija legendarnog filma ’’Thelma & Louise’’. Ono što odvaja ovaj film od ostalih tradicionalnih avanturističkih filmova je to što su žene heroine ovog filma.

Film nagrađen Oskarom za najbolji originalni scenario prati avanturu dve prijateljice Luiz (Suzan Sarandon) i Telme (Džimi Dejvis) potpuno različitih karaktera. Telma živi u strahu od svog muža i sve svoje vreme provodi u kuhinji dok je Luiz nezavisna i vrlo rečita. Luiz je rešena da natera Telmu da misli svojom glavom i uprkos neodobravanju njenog muža ode na nezaboravnu avanturu. Tokom putovanja susreću se sa raznim izazovima i neprijatnim situacijama sa kojima se žene svakodnevno bore. Nakon što Telma biva umalo silovana priča se preokreće i sada ove dve žene beže od zakona ubeđene da niko neće poverovati u njihovu stranu priče.

Ovaj film pokreće razna pitanja vezana za status žena u društvu, kako u prošlosti tako i danas. Koliko su reč i dostojanstvo jedne žene vredni? Kako se izboriti za sebe kada zakon nije na vašoj strani? Hajde da o ovim, a i drugim pitanjima ženske egzistencije diskutujemo zajedno na Iridinoj Filmskoj Pričaonici. Vidimo se!