Izložba Srebrenica FB cover

Izložba Jelene Jaćimović „ArchiWar: Priče i sećanja o genocidu u Srebrenici”

03/11/2020
19:00 - 22:00


Vojvođanski građanski centar vam predstavlja izložbu Jelene Jaćimović „ArchiWar: Priče i sećanja o genocidu u Srebrenici“, koja će biti otvorena u Novom Sadu, 3. novembra 2020. u 19h u Omladinskom centru CK13.

Kroz autorkinu analizu iz arhiva sudskih dokumenata, video materijala, fotografija, kao i priča koje Memorijalni centar Srebrenica, kao i mnogi mediji, i dalje beleže, izložba se bavi prikazom ličnih priča. Cilj je preneti priče i iskustva žrtava, preživelih i njihovih porodica kroz ilustracije koje se ne bave počiniocima i krivcima.

Izložba radova Jelene Jaćimović je jedan vid otpora protiv dominantne politike sećanja u Srbiji zasnovane na nacionalizmu i militarizmu koja se ogleda u negiranju ratnih zločina i genocida počinjenih od strane srpskih snaga, glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca i vojske, kao i instrumentalizaciji srpskih žrtava.

Inspiracija autorke je priča Amre Begić Fazlić, žene koja je preživela genocid u Srebrenici i koja radi u Memorijalnom centru Potočari, čiji su otac i deda ubijeni u julu 1995. godine. Njena priča o snu u kome traži kosti svoga oca, o bebi Fatimi, najboljem drugu, komšijama, porodici, naviknutosti na smrt, ocu i Srebrenici jedna je od mnogih ličnih iskustava koja se moraju saslušati i nikad ne zaboraviti.

Na sajtu archiwar.com šira javnost će imati priliku da pogleda radove, pročita priče o istim, ali i da doprinese širenju svesti kroz bilo kakav vid stvaralaštva koji bi na sajtu nakon izložbe bio objavljivan. To važi najviše za umetnike/ce i pojedince/pojedinke/grupe koji i sami/e žele da stvaraju nešto slično i da nastave tamo gde je projekat ArchiWar započet.

Plan je da platforma raste u održiv medijum koja će na digitalni i interaktivni način predstavljati različite sadržaje vezane za oružane sukobe devedesetih godina i istovremeno pružiti prostor za delovanje pojedincima i pojedinkama.

::::O autorki:
Jelena Jaćimović je ilustratorka, dizajnerka i aktivistkinja. Završila je osnovne i master studije na FPU u Beogradu, na odseku Grafika i knjiga. Učestvovala je u nekoliko projekata koji se tiču obrazovanja i razvoja dece i mladih (projekat Škograd, UNICEF, Oxfam, Filozofski fakultet u Beogradu), sarađuje sa kolektivima Befem, Žene u crnom, Inicijativa Ne davimo Beograd, Ulice za bicikliste, Kontrast izdavaštvo, dnevni list Danas i magazin Liceulice. Dobitnica je Befem nagrade za aktivistički dizajn za 2019. godinu.

Izložba je nastala u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo, uz podršku Rekonstrukcije ženskog fonda, kroz program Specijalni fokus.

Izložba će biti otvorena 3. novembra od 19 časova, a imaćete prilike i da je pogledate i 4. i 5. novembra u periodu od 17 do 22h.

Broj ljudi koji mogu da borave u izložbenom prostoru je ograničen na 30, a nošenje maski u zatvorenom je obavezno.