Loscil

Loscil

28/02/2023
21:00 - 23:00


“Oduvek sam se borio sa terminom ambijentalna muzika. Sve žanrovske odrednice  su zaista teške. Mislim da je ono što se generalno naziva ambijentalnom muzikom ono što se ne uklapa nigde drugde. Postoji veliki broj ljudi koji rade veoma različite stvari koje se spajaju u ovu ambijentalnu stvar. Ponekad zaista želim da pravim ambijentalnu muziku, tj. muziku koja je u pozadini i lebdi bez privlačenja previše pažnje, ali ponekad želim da stvorim muziku koja vas tera da obratite pažnju.” – Scott Morgan aka Loscil.

Loscil je elektro-ambijentalni muzički projekat eminentnog kompozitora i multimedijalnog umetnika Skota Morgana iz Vankuvera, Kanada. Smatra se jednim od najrelevantnjih savremenih umetnika na polju ambijentalne muzike. Iako je svoj muzički put započeo u rok bendovima (bubnjar benda Destroyer), ubrzo nakon upisa na fakultet za komunikacije, umetnost i tehnologiju počinje da se interesuje za komponovanje i kompjutersku muziku. Naročiti uticaj na njega je imao kompozitor Barry Truax, pionir upotrebe granularne sinteze u relanom vremenu.

Skot Morgan insistra na Loscil kao projektu ističući jedinstven metod rada: “Loscil smatram projektom u okviru kog radim pretežno na jedan način, a to je da počinjem sa izgradnjom biblioteke/palete zvukova. Prvo radim dizajn zvuka ili izradu zvuka, snimam palete sa kojima ću raditi. Zatim prelazim na aranžiranje i komponovanje, postprodukciju i dodavanje više instrumenata ili slojeva. Negde u tom procesu ekperimentišem i istražujem”.

Od 1998. do danas je izdao 17 studijskih albuma, većinu za idavačku kuću Kranky records. Prožet kinematografskom tenzijom, zloslutnim industrijskim terenskim snimcima, izduženim sintisajzerskim tonovima i fluidnom melodijom, Loscilov ambijentalni zvuk često otelotvoruje sintezu života na severozapadu Pacifika, umetničko istraživanje kontrasta planina, mora i kišnih šuma koje zadiru u sivu urbanu egzistenciju, koja im istovremeno preti. Takođe pravi muziku za filmove i plesne projekte.

Ovo je njegov prvi nastup u Srbiji, i to u okviru evropske turneje , prve nakon četiri godine.

Cena karte za koncert je 1200rsd u pretprodaji i 1600rsd na dan koncerta. Uskoro više informacija o pretprodaji ulaznica.

*Ovaj koncert se održava kroz program “Dekocentracija kulture” koji zajednički realizuju Zaječarska inicijativa i Omladinski centar CK13, a uz podršku od strane Švajcarske vlade u okviru projekta “Kultura za demokratiju” koji sprovodi Hartefakt fond.