Mamut2

Mamut + Flatlander + Bilje

30/09/2022
21:00 - 23:30


Mamut je alternativni metal bend koji 2017 koji pokreće Ivo Jurčić po završetku snimanja materijala za prvo EP izdanje “Freak Show”. U naredne tri godine Mamut mijenja nekoliko postava i prolazi kroz različite faze eksperimentiranja i traženja vlastitog autentičnog zvuka, objavljuje svoj drugi EP “Mrtvi idoli”, a trenutak kada se bendu pridružuje Borna Žderić postaje novo kreativno uporište i baza za daljnji razvoj. Danas, uz Jurčića na gitari i vokalima te Žderića na gitari, sastav čine još Niko Šafar na bas gitari te Rok Božić na bubnjevima.

Pjesme s nadolazećeg debitantskog studijskog albuma “Nihilist” napisane su u periodu između 2018. i 2020. kada Jurčić više nije u mogućnosti ignorirati deformirane vrijednosti hrvatske javnosti. S obzirom na simptomatično stanje nihilizma i cinizam vremena u kojem živimo, glavna tematika pjesama teži preslikati upravo to, te ih povezati sa osnažujućom filozofijom Nietzschea i Kierkegaarda. Mamut slušateljima želi poručiti da nisu usamljeni u osjećaju bezvrijeđa te da imaju moć preispitivanja, uništavanja i stvaranja u sebi samima. Specifično, prvi singl s albuma i istoimena pjesma “Nihilist” kojom Mamut predstavlja svoj nadolazeći album, napisana je kao odgovor na val primitivizma, mržnje i otpora određenog dijela hrvatske javnosti prema ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Album kao cjelina putovanje je kroz koje pojedinac prolazi kada počinje uviđati pukotine u vrijednosnom sustavu društva u kojem živi. Putovanje započinje odricanjem licemjernih društvenih normi i nastavlja s traženjem novih odnosno ispravnih, a završava shvaćanjem da ne postoji nikakav svijet ili život osim ovog, te da je ovaj život jedini koji je bitan, jedini za koji se vrijedi boriti. Ne postoji raj, ne postoji pakao i jedino mjesto gdje pripadamo je jedni s drugima. Različito od klasičnog tumačenja, u ovom slučaju nihilist nije osoba koja je odustala od života i koja ga smatra ga beznačajnim, već suprotno – nihilist je aktivni pojedinac koji ima potrebu uništiti sve lažne vrijednosti, obrisati ploču i stvoriti nešto novo, bolje i snažnije.

Album su tijekom 2019. i 2020. snimali Borna Žderić i Miran Milić u studiju Palach u Rijeci, miksanje i mastering potpisuje Alberto Bandino iz studija Cut Fire na Sardiniji, a dizajn naslovnice Zdravko Lovrić iz Detestor Graphics.

Kao lokalna podrška nastupiće Flatlander – novosadski doom post rock trio koji postoji i radi od 2021. godine, kao i bend Bilje.

Bilje je rok bend iz Novog Sada koji čine:

Ozren Ćirkovicć- Bas
Nikola Ilić – Gitara
Arsenije Čudić- Vokal
Srđan Krsman – Bubnjevi
Ivan Gašpar – Perkusije

Pronalazak osobnog zvuka kroz komunikaciju između 5 totema, neizbežan uticaj velike biblioteke interneta, i svakodnevnice.

Cena karte za ovaj koncert je 400 dinara.