Infoteka film Budućnost Evrope

Projekcija filma “Budućnost Evrope” i diskusija

13/09/2022
19:00 - 21:00


Za mlade ljude u Evropi, Drugi svetski rat je prošlost. Ali mir i zajedničke vrednosti evropskog jedinstva su pod napadom. Mladi Evropljani se bore da se istorija ne ponovi.

Brod sa spašenim migrantima koji je zaustavljen u mediteranskim lukama. Protest “Žutih Prsluka” u Francuskoj. Pravnici koji se bore da odbrane vladavinu prava u Poljskoj. Evropski parlament koji ima malo zakonodavne moći. Mnogi Evropljani povezuju Brisel sa kompleksnom birokratijom i manjkom transparentnosti. Evropska Unija deluje slabije nego ikada ranije, pokvarena nejedinstvom, i oživljavanjem nacionalnog šovinizma i neslaganja oko važnih pitanja današnjice. Da li je vizija koja je inpirisala stvaranje Evropske Unije počela da bledi? Da li će rast radikalne desnice podriti ideale demokratije, slobode i napretka? Ili će mlađe generacije uspeti u obnovi vrednosti i ciljeva koji su inspirisali Evropski projekat i dati mu novu snagu?

Pozivamo vas da zajednički pogledamo ovaj film, kao i da posle ostanete da prodiskutujemo o temama koje se u njemu obrađuju. Film traje sat vremena; jezik filma je engleski, sa srpskohrvatskim titlovima.

———————————–
Infoteka CK13 je aktivistička biblioteka koja se bavi proučavanjem, deljenjem i štampanjem razne alternativne literature koja se bavi zelenim, progresivnim i drugim temama. Mi smo otvoreni svakog ponedeljka i utorka od 17:00 do 21:00 na adresi Vojvode Bojovića 13.