Izađi film

Projekcija filma “Monument of Pride” i diskusija

04/12/2019
18:00 - 20:00


U susret 10. decembru, Međunarodnom danu ljudskih prava, Grupa IZAĐI zajedno sa Ambasadom Kraljevine Holandije i logističkom podrškom Omladinskog centra CK 13, organizuje prikazivanje filma “Monument of Pride” sa diskusijom na temu LGBT pokreta.

Holandija je decenijama poznata kao jedna od najotvorenijih zemalja na svetu u kojoj je homoseksualnost dekriminalizovana čak 1811. godine, a legalizacijom istopolnih brakova 2001. godine postaje prva zemlja koja je to učinila. Međutim nije bilo lako izboriti se za to pravo. Dokumentarni film “Monument of Pride” odaje počast tridesetogodišnjem spomeniku „Homomonument”, kao i svim aktivistima i aktivistkinjama koji su se borili za slobodu. Film povlači paralelu između prošlosti i sadašnjosti. Kako je bilo nekada, a kako je sada? Kako su se stvari menjale? Da li su zaista Holanđani toliko otvoreni? Kako su aktivisti i aktivistkinje zagovarali? Na koje su prepreke nailazili? Kako učimo iz prošlosti? Šta naš LGBT pokret u Novom Sadu i Srbiji može da nauči iz ove borbe i borbe u regionu?

Događaj je besplatan, a posetioce i posetiteljke će imati prilike da razgovaraju sa režiserom filma Sebastijanom Kesom i koordinatorom programa javnog zagovaranja Grupe IZAĐI Filipom Kocevskim, dok će kolektiv Otvorene kuhinje CK13 pripremiti osveženje.

Nadamo se da nećete propustiti ovu jedinstvenu priliku i da ćete nam se pridružiti u diskusiji.

Vidimo se 4. decembra u 18h u CK 13. 📣

Projekciju ovog filma je omogućila Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji.