Kolutovi dima Srebrenica

Projekcija filma “Portret iz rata: Kolutovi dima”

22/07/2020
20:30 - 22:30


Povodom obeležavanja 25 godina od genocida u Srebrenici, Vojvođanski Građanski Centar i Omladinski Centar CK13 vas pozivaju na projekciju dokumentarnog filma „Portret iz rata: Kolutovi dima“, autora Nemanje Stjepanovića.

Dokumentarni film nastao je u produkciji YIHR Srbija 2006. godine, a prati priču Kade Hotić, članice udruženja „Majke Srebrenice“, žene koja je u genocidu izgubila supruga Senada i sina Samira, i druge članovi svoje porodice.
Kadina priča je otrežnjujuća, puna hrabrosti i pomirljivih reči, iako je izgubila članove svoje najuže familije. Kada želi pravdu, želi da nađe posmrtne ostatke svojih najmilijih, želi da se nikada nikome više ne dogodi ono što se dogodilo njoj.

„Nije nikad došao, ni dan danas… Ohrabrila sam se, osnažila sam se da se borim da tražim nestale, da tražim krivca. I ožilavila sam, i otplačem, i opet kažem ‒ pa makar se ne stidim nikoga. Niko od mojih nije zločinac bio. Hvala dragom Alahu, nisu. Imam svoje patnje, svoje suze, svoju bol. Al’ kako će zločinac zaspati kad mu se budu slike vraćale?” kaže Kada Hotić.

Pre projekcije filma planirano je izlaganje memorijalne instalacije u dvorištu Omladinskog centra CK13, kao i otvaranje razgovora na temu poricanja. Zašto dolazi do njega, zašto je važno suprotstaviti se poricanju, i kako na to gledaju porodice žrtava, mirovni aktivisti, i drugi.

Film traje 26 minuta i počeće u 21h.

Vidimo se!

p.s. iako ćemo biti u dvorištu, ponesite maske, ostanite bezbedni.


Ovaj događaj održava se u okviru programa Autonomna zona CK13.