damir fb

Promocija zbirke poezije “Kada kamen poleti” Damira Nedića

12/12/2019
19:00 - 20:00


Pozivamo vas na novosadsku promociju zbirke poezije “Kada kamen poleti” Damira Nedića. Promocija će se održati u Crnoj kući 12. decembra sa početkom od 19 časova.

Damir Nedić (Kragujevac, 1984) piše pesme i priče. U štampanoj i elektronskoj periodici prisutan je od 2007. godine. Prva zbirka pesama „Ugrizi“ izašla je u ediciji Prvenac SKC-a Kragujevac, 2009. godine. Na međunarodnom festivalu “Odakle zovem” u Podgorici 2011. godine dobio je drugu nagradu „Vranac – najbolja kratka priča“. Iste godine na prvom međunarodnom festivalu „Vojislav Despotov“ dobio je drugu nagradu za poeziju. Učesnik je Festivala poezije mladih u Vrbasu (2011. treća nagrada) i Festivala mladih u Knjaževcu. 

Nastupao je više puta na Poezinu, Argh-u, Pesničenju, Poetarijumu i sličnim formama poetskih manifestacija. Učestvovao je i na festivalu u Breši (Italija) kada mu je nekoliko pesama prevedeno na italijanski, a takođe je prevođen i na španski i poljski jezik. Jedan je od urednika almanaha „Bundolo offline 3“ (2012). 

Drugu zbirku pesama „Nešto si zaboravio“ objavio je u oktobru 2012. godine i ona je 3. novembra proglašena za knjigu dana Narodne biblioteke Srbije. Pobednik je Festivala POEZIJA GRADA (tematski određen savremenom poezijom koja nastaje i izvodi se u gradovima, a čijeg pobednika bira publika glasanjem) u novembru 2014. godine. U Akademskom pozorištu SKC-a režirao je predstavu „Ljudi iz struke“ (2014). Na književnim susretima “Velimir Rajić” koji su održani u Centru za kulturu Aleksinac (2015.) dobio je glavnu nagradu – “Pesma nad pesmama”. Na prvim „Đurđevdanskim pesničkim susretima” (2016.) u sklopu obeležavanja Dana grada Kragujevca, dobio diplomu „Đurđevdanski venac” za najbolju pesmu. 

Prošle godine je bio učesnik književne kolonije u Malom Iđošu, u organizaciji CK13, i jedan je od autora u zborniku koji je nastao nakon te kolonije, a koji nosi naziv “Ova strana kuće”.

„Kada kamen poleti” je treća pesnička knjiga Damira Nedića, izašla nedavno u izdanju Ustanove kulture “Koraci” iz Kragujevca. 

Razgovor sa autorom vodiće Đorđe Majstorović, urednik književnog programa CK13.

“Nepristajanje na ravnodušnost, umetnički promišljen poziv na buđenje savesti, muzika svakodnevnih koraka, to se čuje kada kamen poleti.”

———————————

Književni program CK13 realizuje se kroz projekat “Tekst je prisutan” koji je podržan od strane Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada.