Zero Waste

Susret bez otpada

27/11/2019
18:00 - 19:00

No Categories


Ovaj susret organizuje neformalna grupa građana okupljena oko ideje i filozofije smanjenja otpada u svakodnevnom životu. U svom punom obimu grupa deluje na društvenoj mreži Facebook pod imenom “Za manje smeća i više sreće – Zero & Low Waste Serbia”. Grupa je nastala u aprilu prošle godine i broji blizu 9000 članova.

Gomilanje otpada, posebno plastičnog nereciklabilnog, u potrošačkom društvu predstavlja ogroman problem. “Zero Waste” (ZW) je izraz za život bez otpada i bavi se prevencijom stvaranja đubreta, a ogleda se u popravljanju i ponovnom korišćenju starih i već postojećih stvari, kao i smanjenjem nabavke nepotrebnih stvari.

“Pozivamo vas na ,,Susret bez otpada” kako bismo promovisali vrednosti života bez otpada i dali svoj doprinos time što ćemo od kuće doneti nepotrebnu ambalažu i predmete koje ne možemo adekvatno odložiti u otpad koji se reciklira, ali i sami pronaći u tuđem otpadu eventualne resurse za vlastite potrebe i “uradi sam” projekte. Cilj susreta nije samo da se na jedno mesto donesu stvari koje nam ne trebaju, već i to da se sve te stvari ,,udome”. Zato molimo sve zainteresovane da u danima do održavanja događaja, u diskusiji na samom FB događaju, prijave šta bi doneli i koliko, a šta je zauzvrat potrebno, kako bi ovaj susret imao maksimalnu bezotpadnu efikasnost.” – navode organizatori.

Nakon ovog susreta, od 19h vas očekuje benefit veganska večera za Združenu akciju Krov nad glavom.