Parazit

Tribina – Pričajmo o filmu “Parasite”

11/02/2020
19:00 - 20:30


“Filmadžija tim” čini grupa mladih ljubitelja sedme umetnosti iz Novog Sada. Glavna platforma njihovog delovanja jeste jutjub kanal na kojem se bave filmskim osvrtima. U duhu njihovih ambicija za ovu godinu, odlučili su se da organizuju tribinu posvećenu filmu “Parazit”, prošlogodišnji dobitnik “Zlatne palme”, južnokorejskog režisera Bong Džo Hoa.

Na tribini će govoriti:

prof. dr Slobodan Vladušić, pisac i esejista, profesor na odseku za srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bio je urednik u časopisu „Reč“, urednik na lokalnoj televiziji u Subotici te glavni urednik „Letopisa Matice srpske“, Za svoj prvi roman „Forward“ (2009) dobio je nagrade „Borislav Pekić“ i „Zlatni suncokret“; za najbolju književnu kritiku 2004. godine nagradu „Milan Bogdanović“, 2011. godine nagradu „Isidora Sekulić“ za studiju „Crnjanski, Megalopolis“, a 2013. godine nagradu Meša Selimović za roman “Mi, izbrisani”. Pisao je publicistiku u Ninu, Nedeljniku i Pečatu, kritike u Politici i Večernjim novostima.

prof. dr Silard Antal, diplomirao je na katedri za režiju Akademije umetnosti u Novom Sadu. Magistrirao iz oblasti „Tehnike i menadžment u primenjenim umetnostima” Naziv doktor nauka stiče 2013. godine. Redovni je profesor na predmetu “Režija u audio-vizuelnim medijima” i šef Departmana dramskih umetnosti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dobitnik je nagrade “Zlatna klapa”. Njegov rad mogli smo videti na filmovima Fragmenti, Fenomen Tvrđava i Extravagant Genius Gentle Uncle. Objavio je knjigu “Osnivanje televizije Novi Sad i prve godine”.

dr Jelena Marićević Balać, doktorske studije je završila na odseku za srpsku književnost i jezik pri Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Doktorirala je sa radom na temu „Barok u beletrističkom opusu Milorada Pavića“. Bila je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije Dositeja (2010–2012) i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (2012–2015).
Radila je kao lektor srpskog jezika na Jagelonskom univerzitetu u Krakovu školske 2013/ 2014. Trenutno je asistent na Odseku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Bila je u uredništvu studentskog časopisa za književnost i umetnost – Međutim (2011–2015). Uredila je zbornik radova Leteće violine Milorada Pavića (Novi Sad 2015). Objavila je knjigu Legitimacija za signalizam: pulsiranje signalizma (Beograd 2016). Dobitnica je nagrade “Borivoje Marinković” za rad iz oblasti stare srpske književnosti.