Samo Ženski Glasovi 02: Andrea Dworkin

Samo ženski glasovi 02: Andrea Dworkin, Masovno ubistvo u Montrealu: seksualna politika ubijanja žena

Samo ženski glasovi je emisija posvećenu glasu, govoru, iskustvu i mišljenju žena. Slušamo žene koje su oslobodile svoj glas i čiji glas oslobađa.

U novoj emisiji Samo Ženski Glasovi slušamo moćan glas Andree Dvorkin – jedne od najznačajnijih žena radikalnog feminizma i sigurno najsnažniji glas feminističke borbe protiv pornografije i prostitucije.

U ovoj emisiji slušamo govor Andree Dvorkin “Masovno ubistvo u Montrealu: seksualna politika ubijanja žena”, održan na Univerzitetu u Montrealu 7. decembra 1990. godine, u znak sećanja na žrtve masakra na Visokoj Politehničkoj školi koji je 6. decembra 1989. godine počinio ženomrzac Marc Lépine u svom oružanom obračunu ‘protiv feminizma i feministkinja’, kada je 14 studentkinja ubijeno i 10 njih ranjeno – zbog toga što su žene. Šesti decembar je u međunarodnoj zajednici proglašen Danom borbe protiv femicida.

…Dužnost je svake od nas da bude žena koju je Marc Lépine želeo da ubije. Moramo živeti sa tom čašću, i sa tom hrabrošću… Feministkinja je žena koja je tu ne zato što je žena, već zato što je sestra ženi naspram koje stoji muškarac i napada je. Feminizam postoji kako više ni jedna žena ne bi patila izolovana i sama. Feminizam postoji kako bi srušio privatnost u kojoj muškarci siluju, tuku i ubijaju žene. – Andrea Dworkin