SAOPŠTENJE ZA JAVNOST ANTIFAŠISTIČKE KOALICIJE

Prenosimo u celosti saopštenje za javnost Antifašističke koalicije, povodom novih grafita mržnje u Novom Sadu:

Grafit koji se pojavio na Bulevaru patrijarha Pavla u Novom Sadu sa upućenom pretnjom aktivistima Dejanu Bagariću, Brajanu Brkoviću, Mii Milić i Davoru Stefanovićem približava nas tački bez povratka.

Formiranje spiskova „nepoželjnih“ i „nepodobnih“ u našoj istoriji uvek je bila uvertira u velike zločine. Zato danas ne smemo zatvarati oči pred napadima i dozvoliti da se istorijske greške ponove, a nedužni stradaju.

Mi, aktivisti i aktivistkinje Antifašističke koalicije solidarišemo se sa onima koji su na meti grupe čije delovanje mora biti prepoznato i okarakterisano kao desni ekstremizam i suzbijeno efikasnim radom državnih organa, ali još važnije – prevenirano kroz sistemski rad sa mladima, njihovo otvaranje za ideje pluralizma, demokratije, jednakosti i slobode.

Umesto toga, svedočimo neometanom i nasilničkom delovanju desničarskih grupa, napadima na mirovne i građanske aktiviste, članove i članice opozicionih stranaka i pokreta, istraživače i novinare, Rome, migrante…

U Srbiji nasilnici danas šetaju slobodno i osećaju se bezbedno, a građanima se šalje poruka da svako, bez izuzetka, može biti označen, provučen kroz blato, napadnut verbalno ili fizički i ostavljen bez zaštite.

Zato još jednom tražimo od policije, tužilaštva i sudova da rade svoj posao. Da otkriju i procesuiraju autore grafita mržnje ali i sve koji im im čuvaju leđa i pružaju zaštitu.

Smrt fašizmu!

U Novom Sadu, 15. marta 2021.

*Antifašističku koaliciju čine: Savez antifašista Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Hrvatski građanski savez, Vojvođanski klub, Zelena mreža Vojvodine, Vojvođanska politikloška asocijacija, Centar građanskih vrednosti, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Centar za podršku ženama, Novi Optimizam, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar i Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić”