Aktuelno Svakodnevno je političko

Seminar alternativnih politika#8 “Aktivizam za prava i oslobođenje životinja: Nenasilni odgovor na nasilje kojem smo svedoci”

Seminar 8 cover

Pozivamo vas da se prijavite za učešće na seminaru “Aktivizam za prava i oslobođenje životinja: Nenasilni odgovor na nasilje kojem smo svedoci”, koji će se održati 31. oktobra i 1. novembra u prostorijama Omladinskog centra CK13.

Cilj seminara je da polaznike uvede u problematiku prava životinja i preispita uvreženu perspektivu tog pitanja, kako bi sami mogli prosuditi i moralno vrednovati problem iskorišćavanja životinja u savremenom društvu.

Seminar će voditi aktivistkinje za prava životinja Maja Vučković i Snežana Milovanović.

Dobrodošli su srednjoškolci, studenti, kao i osobe koje ne studiraju; zaposleni u privatnom ili javnom sektoru, u organizacijama civilnog društva i nezaposleni, zainteresovani za promišljanje i izgradnju društvenih alternativa.

Prednost će imati mladi do 30 godina, a odabir će se vršiti na temelju motivacije i obrazloženja prijave.

Prijave se vrše putem online formulara kojem možete pristupiti klikom na sledeći link.

Rok za podnošenje prijava je ponedeljak, 26. oktobar.

Seminar se sastoji iz dva modula, od kojih svaki traje jedan radni dan, sa početkom u 11 časova. Agenda će biti dostavljena polaznicima seminara putem e-mail adrese.

Seminar je besplatan, a radni materijal, ručak i osveženje su obezbeđeni.

O SEMINARU

Da li su u savremenom društvu životinje isključivo predmet ljudskog iskorišćavanja? Iako je legalno, da li je iskorišćavanje životinja etički prihvatljivo, ekonomski, ekološki i zdravstveno održivo? Zašto su životinje isključene iz moralne zajednice i sfere prava, uprkos činjenici da su osećajna bića koja imaju iste osnovne interese kao i čovek? Šta je to specizam? Šta je aktivizam za prava životinja? Koje su naše obaveze i dužnosti prema životinjama? Zašto su aktivisti za prava životinja abolicionisti i vegani? 

Odgovore na ova pitanja i druge dileme, saznaćete na dvodnevnom seminaru koji će biti održan uoči Svetskog dana veganstva.

Seminar je namenjen mladima i svim zainteresovanima, prvenstveno onima koji se ovom problematikom nisu susretali, ali su zainteresovani i prijemčivi za učenje o moralnim pitanjima upotrebe i iskorišćavanja životinja, diskriminaciji na osnovu vrste i ideologiji nasilja, kao i o akivizmu za prava životinja kao nenasilnom odgovoru na nasilje nad životinjama. 

Nastojaćemo da otvorimo pitanja savremenog razumevanja odnosa čovek-životinja i kroz predavanja, prezentacije, diskusije i radioničarski rad pokušaćemo da dođemo do odgovora na pitanje da li je i kako je trenutno važeći okvir ovog odnosa moguće promeniti, a u područje našeg svakodnevnog života implementirati prakse koje podržavaju ono čemu težimo: slobodu i jednakost za sve.

Seminar će obuhvatiti temate o načinima i primerima lokalnog i globalnog zastupanja prava životinja, o kratkoj istoriji pokreta za prava životinja i razumevanju savremenih ideja oslobođenja životinja, o ličnoj i društvenoj dobrobiti veganstva, kao i temate o veštinama nenasilnog aktivizma i strategijama zaustavljanja eksploatacije životinja. 

U okviru seminara predstaviće se Vege zajednica iz Beograda. Aktivistkinje Vege zajednice će predstaviti svoja lična i zajednička iskustva, društveni angažman i motive borbe protiv iskorišćavanja i nasilja nad životinjama. One će takođe odgovoriti na sva vaša pitanja.


Maja Vučković, aktivistkinja, filozofkinja i nastavnica zaštite životinja iz Novog Sada sa dugogodišnjem iskustvom u različitim oblastima borbe za prava životinja, od teorijske i obrazovne do spisateljske. Sarađivala je s vodećim nevladinim organizacijama sa kojima je učestvovala u realizaciji projekata koji promovišu veganstvo i jednak tretman prema svim osećajnim bićima, među kojima su Prijatelji životinja Hrvatska, Novosadski humanitarni centar, Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS, Sloboda za životinje, Feniks, PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). Osnivačica je organizacije Prijatelji životinja u Srbiji, volonterka organizacije Bezimeni za bezglasne (Anonymous for the Voiceless) i Globalnog pokreta za prava farmskih životinja (Animal Save Movement) gde učestvuje u edukaciji o tretmanu životinja šireći jasnu vegansku poruku.

Snežana Milovanović, jedna od osnivačica i predsednica Udruženja Sloboda za životinje koje od 2003. godine deluje s ciljem oslobođenja životinja. Udruženje je dalo odlučujući doprinos zabrani upotrebe divljih životinja u cirkusima, zabrani ubijanja ili eutanazije napuštenih životinja, zabrani uzgoja i upotrebe životinja radi krzna i kože, kao i širenju ideje veganstva preko akcija Zeleni ponedeljak, BeGeVege festivala, Vegan izazova 22 i održivog razvoja veganstva u Srbiji.

——————-
Ovaj seminar se realizuje u okviru projekta “Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam” koji su podržali Fondacija za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA.