Aktuelno Svakodnevno je političko

Svakodnevno je političko: O beskućništvu

Sagovornik: Geza Vereckei


Sagovornik ovog izdanja emisije “Svakodnevno je političko” je Geza Vereckei, poslednji umetnik u Kineskoj četvrti koji se nije odselio ili bio iseljen zbog izgradnje Omladinskog kreativnog polisa u okviru projekta Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope Grada Novog Sada.

Geza za sebe kaže da je beskućnik, jer da nije tu gde jeste bio bi na ulici. Izdržava se od slikarstva, a u prostorijama koje koristi nema vodu, struju, niti grejanje, kaže sve je to ukinuto od kada su počeli radovi. Pored njega u prostorijama Kineske četvrti živi još desetak muškaraca koji nemaju obezbeđen krov nad glavom. Kako kaže, sve su to ljudi koji su sticajem životnih okolnosti ostali sami, bez prihoda i bez socijalne pomoći. Koliko god mogu, međusobno se podržavaju i brinu jedni o drugima. Nada se da će ostati u Kineskoj četvrti, tu je već dugo i nikom ne smeta, a i po logici stvari, bilo bi normalno da kao dugogodišnji stanar i umetnik ostane u budućem kreativnom distriktu. Atelje u kom živi je jedina preostala oaza nekadašnjeg burnog života Kineske četvrti koji su nastanjivali umetnici, zanatlije, drugi mali preduzetnici, aktivisti i posetioci društvenih centara i klubova.

Živeći u stalnoj životnoj neizvesnosti, Geza otvoreno priča o svom iskustvu beskućništva i ukazuje na to da je beskućništvo strukturni problem sistema u kom nema adekvatne socijalne pomoći i u kom ne postoje osnovna prava, poput sigurnog krova nad glavom. Kako i sam kaže, dok god stanovanje zavisi od platežne moći, beskućnika će biti sve više.


Razgovor sa Gezom Vereckei je vođen 17. januara u njegovom ateljeu u Kineskoj četvrti.

Urednik emisije: Ozren Lazić
Tehnička realizacija: Borislav Prodanović
Fotografija: Marija Mitić
Produkcija: Omladinski centar CK13