Svakodnevno je političko

Tribina “Nevidljivi ljudi, nevidljive smrti”

tribina nevidljive smrti_fb

Omladinski centar CK13 vas poziva na tribinu “Nevidljivi ljudi, nevidljive smrti”, koja će se održati u ponedeljak, 24. februara od 19h.

U Novom Sadu je 4. maja 2018. godine, nakon što je prethodne noći sa prijateljicom i prijateljem bio priveden u policijsku stanicu i brutalno pretučen od strane nekoliko policijaca, i neposredno nakon ponovnog prebijanja na javnom mestu u noći između 3. i 4. maja, preminuo 28-godišnji Milovan Ivić.

Istina o stvarnim okolnostima njegove smrti ostala je sakrivena i negirana krivotvornim postupcima policije i novosadskog tužilaštva kojim se ‘utvrđuje’ da je Milovan Ivić preminuo usled fatalne kombinacije narkoanalgetika i alkohola u krvi, pri čemu se prebijanje u policijskoj stanici i stepen fizičkih povreda uopšte ne pominju.

Jedan od policijaca iz pritvorske jedinice svedočio je da “niko nije primenio silu na privedenim licima, a posebno niko nije upotrebio palicu. Ta lica su nastavila (?) sama da se povređuju. U jednom trenutku sa klupe pao je na pod Ivić i razbio levu arkadu.”

Policijski inspektor koji je vodio istragu o smrti Milovana Ivića rekao je da je Diani Ćelić, majci preminulog mladića, “predočeno kompletno činjenično stanje i da je nemoguće da sve poluge sistema budu udružene radi zavere.”

U sudbini Milovana Ivića, i u navedenoj izjavi policijskog inspektora, zgusnuta je sva istina o obeščašćenom društvu koje se do sada nije sasvim suočilo sa prirodom svakodnevnog spontanog saučesništva ili organizovanog udruživanja svih poluga državnog sistema u zaveri, korupciji, nasilju i zločinima.

Na tribini “Nevidljivi ljudi, nevidljive smrti”, u razgovoru sa Dianom Ćelić, majkom ubijenog mladića, Vladicom Ilićem iz Beogradskog centra za ljudska prava, i Jelenom Krivokapić iz organizacije Forum Roma Srbije, pokušaćemo da se suočimo sa tom istinom kroz pitanje mesta i moći udružene javnosti naspram udruženih poluga sistema državne kontrole javnosti.

Kojoj kategoriji sumnjivih lica u policijskom katalogu pripadamo, i koje sumnjive živote vodimo, kada postavljamo pitanje o sumnjivim smrtima, i tragovima koji upućuju na državni zločin?

——————————-
Ova tribina se realizuje u okviru projekta “Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam” koji je podržao Fond za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA.