Tribina “Vreme neizvesnosti – održivost alternativa ili održivost sistema” (17.12.2020.)

Okolnost krize uzrokovane pandemijom je iznela na videlo mehanizme uslovljavanja i pretnji državno-ekonomskih struktura moći prema nepotrebnim i nepoželjnim elementima društva. Jedni od “nepoželjnih”, prostori alternativnih društveno-kulturnih centara, su u kontekstu krize, kao enklave slobodnog udruživanja, solidarnosti, kreativnosti i kritičkog mišljenja, još direktnije izloženi mehanizmima sistemske opstrukcije.

Ono što se čini/prikazuje kao predmet pravno-imovinskog spora, zapravo predstavlja proces političke regulacije odnosa u društvu i način direktnih obračuna nosioca moći sa “nepoželjnim akterima”.

U prilog ovoj tezi razgovaramo o tri slučaja koji svaki na svoj način ilustruju rad pomenutog mehanizma: Metelkova 6 iz Ljubljane, Medika iz Zagreba i Omladinski centar CK13 iz Novog Sada. Ovi prostori koji služe radu mnogih organizacija civilnog društva, umetnika i aktivista, trenutno se suočavaju sa pretnjama izbacivanja ili nametanja nesolventnih uslova od strane vlasnika.

Namera je da se ovom tribinom politički adekvatno kontekstualizuje trenutna situacija alternativnih društveno-kulturnih centara i pitanje njihove održivosti, kao pitanje održivosti javnosti unutar njih, naspram održivosti sistema.

Sagovornici:
Jasna Babić, Mirovni institut, Metelkova 6, Ljubljana
Sanja Burlović. AKC Attack!, Zagreb
Borislav Prodanović, Omladinski centar CK13, Novi Sad

Moderator:
Ozren Lazić, Omladinski centar CK13, Novi Sad