Aktuelno Svakodnevno je političko

Trovanje korupcijom u zarobljenoj državi

DSC3512

U Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu 6. avgusta je održana tribina pod nazivom “Da li dišemo isti vazduh?”. Povod za razgovor je izgradnja fabrike guma kineske kompanije “Shandong Linglong” u Zrenjaninu, gde su do sada uočene brojne nepravilnosti, što je izazvalo uznemirenje kod stanovništva ovog grada koji je jedan od simbola ekoloških problema u Srbiji poslednjih decenija.

Na tribini su govorili Jovan Rajić i Mirko Popović iz organizacije RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu), aktivistkinja Zorica Radišić, kao i Dušan Kokot iz zrenjaninskog Građanskog preokreta, dok je moderatorka bila Renata Eremić iz Zrenjaninske Omladinske Razvojne Organizacije (ZORO).

Sporazum o izgradnji ove fabrike potpisan je pre dve godine, uz ceremoniju kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ceo projekat je dobio epitet “od nacionalnog značaja”. Međutim, organizacije i građani koji detaljnije prate ceo proces vide u njemu brojne probleme: “Karakteristično za sve sumnjive državne projekte jeste nedostatak informacija, svi državni organi se trude da vas drže u mraku što automatski budi sumnju da tu nešto nije u redu. Kada su u pitanju građevinske dozvole, ovde su uključeni Grad Zrenjanin, AP Vojvodina i Republika Srbija, i oni su svi u otvoreno na strani investitora, u smislu da se tolerišu sve nezakonitosti koje investitor čini na terenu.” – kaže advokat Jovan Rajić (RERI).

Ono što je dodatno problematično jeste činjenica da je građevinska dozvola izdata samo par dana nakon uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, marta ove godine. “Zrenjanin je grad koji već skoro 20 godina nema vodu za piće, a izgleda da uskoro neće biti ni vazduha. Mi smo istog dana kada je položen kamen temeljac poslali dopis i tražili da nam se dostavi Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, naročito zbog činjenice da je tih 90 i nešto hektara poklonjeno. Kako možete da poklonite nešto ako ne znate šta će tu da bude?” – pita se Dušan Kokot iz Građanskog preokreta.

“Preporučujem svima da se što bolje informišu o problemu kako ne bi mogli da im pričaju bajke. Evo mi i posle dve godine od potpisivanja ugovora ne znamo zašto je ovo projekat od nacionalnog značaja. Zašto je problem da to bude na sajtu Vlade? Mi ne možemo očekivati da neko sa strane, nekakvi lobisti iz Evrope dođu i zabrane dalju izgradnju. Moramo da se organizujemo i udružimo i da tražimo da se poštuju propisi. Ima puno pitanja na koje donosioci odluka nemaju odgovor.” – smatra aktivistkinja Zorica Radišić.

Sagovornici su se složili da živimo u zarobljenoj državi i da je zato jako bitno što veće uključivanje javnosti u ovakve procese. Postavlja se pitanje i šta građani Zrenjanina mogu da očekuju od projekta u koji je investirano toliko bezakonja: “Grad Zrenjanin ne može biti nadležan za izdavanje integrisane dozvole, jer je za nju nadležna AP Vojvodina. Ti organi na lokalnom nivou izdaju takve upravne akte kojih bi se najneukiji službenik javne uprave postideo i odrekao, ja to u svom životu nisam video. Ne možete vi u jednoj brljotini odbaciti 215 prijavi građana, to je bahato i bezobrazno, njega zakon obavezuje da to obrazloži.” – poručuje Mirko Popović (RERI).

Procena uticaja na životnu sredinu je preuzeta iz zakonodavstva EU, ali se kod nas sprovodi krajnjne problematično. Sagovornici su se složili da je upravo korupcija u javnim institucijama jedan od najvećih “trovača” našeg društva. 

Podsećamo, u prethodnih godinu dana se u okviru prve faze već pristupilo izgradnji kilometarskog zida ograde oko buduće fabrike, na osnovu građevinske dozvole i rešenja kojim se odobrava početak radova, izdatog od Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, gde se navodi da se ograda ne nalazi na listi objekata za koje je potrebna studija o uticaju na životnu sredinu. Nakon toga, usledila je druga faza izgradnje gde takođe nije tražena studija, kako bi se ubrzo došlo do postojeće treće faze, koja podrazumeva izgradnju ”kompleksa objekata proizvodnih pogona za proizvodnju pneumatika sa pratećom infrastrukturom”. Na kraju, postavlja se pitanje šta će biti sa započetim radovima ako se ispostavi da igradnja fabrike nije po propisima i da se projekat obustavi. Takođe, nameće se i pitanje da li je moguće da svi ljudi koji dišu isti vazduh ne mogu da pronađu zajednički interes u temama koje se tiču opšteg javnog dobra?

—————————————————

Ova tribina je realizovana u okviru projekta “Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam” koji sprovodi Omladinski centar CK13, a koji je podržao Fond za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA.