Umetnička akcija “Vidi šumu od drveća”

vidi šumu instgrm
Pozivamo vas da nam se pridružite u javnoj umetničkoj akciji “Vidi šumu od drveća” koju ćemo izvesti u subotu, 17. decembra u 11h na zelenoj površini na uglu Bulevara Cara Lazara i ulice Stevana Musića.

Meditativnim posmatranjem opalog lišća ginka kojeg nema, želimo da se podsetimo budućnosti i da podstaknemo sebe i jedni druge da progledamo, dok još ima vremena.

“Podrazumevano stanje biljaka je besmrtnost”, zaključak je biologa Hauarda Tomasa na temelju studije sposobnosti ginko drveća da živi stotine i hiljade godina. Ginko je ‘reliktna’ vrsta koja se održala milionima godina, od Srednjeg doba Zemlje do danas, preživevši sve tektonske, klimatske i evolucijske promene na Planeti. Ipak, od vrste koja je nekada nastanjivala čitavu Planetu, ginko je danas ugrožena vrsta koju čovek u svojoj eksploatatorskoj teritorijalnosti i “planiranju” žive sredine uzgaja u parkovima i hramovima, a koja se kao divlja vrsta sreće još samo u planinama Kine.
‘Drveće se grli i miluje’ bio je neposredan i jednostavan uvid radikalne ekološke feministkinje Meri Dejli dok je posmatrala šumu. Zaista videti i razumeti šumu, možemo jedino uviđanjem tajne prijateljstva i milovanja među bićima, i učestvovanjem u njoj.

Akcija “Vidi šumu od drveća” sprovodi se u okviru projekta Dok suvereno govorim, podrhtavaju mi ruke: Ekološka kriza kao simptom društva – razumevanje i delovanje Omladinskog centra CK13 uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.