Tagovi

Improstor #100

Prenosimo u celosti saopštenje naših saradnika iz Improstora, koji su suočeni sa konstantnim ignorisanjem od strane nadležnih kulturnih institucija, bez obzira što već godinama proizvode program na polju aktuelne improvizovane muzike:

 

Dugo smo razmišljali o adekvatnom obeležavanju stotog Improstora, ali budući da smo gotovo celokupan program realizovali bez finansijske podrške nadležnih institucija, odlučili smo da umesto Improstora #100, iznesemo javno naš stav, jer ni u godini kada Novi Sad postaje kandidat Evropske prestonice kulture, gradska uprava, kao i druge nadležne institucije, ni ovog puta ne prepoznaju naš značaj u kulturnom životu grada.

Svedoci smo kontinuirane prakse gušenja rada nezavisnih aktera kulturne scene, koje se ogleda u širokoj lepezi odsustava: adekvatne kulturne politike, finansijske podrške, prostora, itd. Reon kulture obitava kao poligon na kome se istrčavaju i uvežbavaju budući politikantski poslušnici vladajućih struktura, bez izuzetka. Kultura, u takvom okruženju i tako negovana, gubi na svojoj političkoj osvešćenosti, aktuelnosti i otupljuje kao potencionalni kritičar, učesnik ili pokretač društvenih promena.
Opstaje samo kao degenerisana slika nekog pređašnjeg sopstva, uštirkana i uštogljena, lišena svesti o tome da je ikada imala drugu svrhu, i drugačije obličje od, danas joj nametnute, političke impotentnosti što miriše na prašak ili omekšivač namenjen različitim vidovima pranja. 

Iskoristili bismo ovu priliku da se zahvalimo prostorima koji su nam otvorili svoja vrata, kako bi realizovali koncertne i radioničarske sadržaje. 
Zato, hvala:
NuBlu, Omladinskom centru CK13, Izbi, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Zavodu za kulturu Vojvodine, Galeriji Rajka Mamuzića, Škripi, Radio Caffe-u, La Kavani, Materra Mestu, KC Utopiji, Domu B-612, Planetarijumu, Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Reformatorskoj hrišćanskoj crkvi i KC Labu.

Takođe, voleli bi da se zahvalimo i brojnim pojedincima i formalnim i neformalnim grupama koje su nam na ovaj ili onaj način pomagali da realizujemo koncerte, uspostavimo kontakt ili organizujemo neophodnu opremu. Lista prijatelja, bićemo slobodni da ih tako nazovemo budući da smo delili entuzijazam, je poduga, pa nećemo nabrajati, što nikako ne umanjuje našu zahvalnost njima.

Naposletku, veliko hvala izvođačima koji su nastupali u okviru Improstora, kao i Vama, publici, koja je te koncerte ispratila.

Bila nam je izuzetna čast da do sada budemo domaćini velikom broju domaćih i stranih izvođača, kao i da posvedočimo produbljivanju interesovanja kako publike tako i mladih izvođača koji su se posvetili improvizovanoj muzici.
Samim tim ovo je jednako Vaš i naš jubilej, budući da smo taj put zajedno prešli.

Više podataka o dosadašnjim koncertima možete pronaći na: improstor.blogspot.com

Podeli na:

facebook twitter