Tagovi

Za umetnost, a protiv cenzure

Omladinski centar CK13 osuđuje klasičan primer cenzure prikazivanja umetničkog dela koji sprovodi Kulturni centar Novog Sada. Osuđujemo zabranu izlaganja rada Danijele Tasić, studentkinje Akademije umetnosti u Novom Sadu, u kojem ona problematizuje pitanje, odnosno odnos kapitala i religije kao institucije, te vrednosti za koje se takva religija, odnos – zalaže.

Smatramo da je važno da umetnici i umetnice, pogotovo u društveno-političkom trenutku kakav je ovaj u kojem se nalazimo, i umetnosti i okruženju priđu kritički što je više moguće, preispitujući kontekst u kojem ta umetnost nastaje. Umetnost ne treba da bude lepa, zabavna i da se sviđa širokim narodnim masama. Ona ne treba da podilazi populističkim ukusima. Ona treba da bude promišljena i kritički nastrojena. Samo takva umetnost može da menja svet na bolje.

Cenzura koju sprovodi Kulturni centar Novog Sada sasvim je logičan sled događaja u toj instituciji u skladu je sa kulturnom politikom za koju se zalaže. Ovakva odluka Kulturnog centra Novog Sada ne treba da čudi, ali treba da zabrinjava. Juče je cenzurisana ova izložba, a šta će biti cenzurisano sutra?

S tim u vezi Omladinski centar CK13 poziva studente Akademije umetnosti u Novom Sadu da svoje radove izlože u Omladinskom centru CK13. Takođe, pozivamo i sve one koji svojom umetnošću kritički preispituju okruženje u kojem se nalazimo, da svoja dela izlože kod nas.

Za umetnost, a protiv cenzure!

 

 

 

Podeli na:

facebook twitter