Beat the Odds
Muzički događaj 17. Sep 18. 21:00

Tagovi

2K+ beat the odds

Permanentni antifestival savremenog zvuka 2K+ predstavlja kvartet „Beat the Odds“, sastavljen od dva kontrabasa, dva violončela, mehanike i struje.

Članovi kvarteta su:
Elisabeth Coudoux (Keln) – čelo
Ricardo Jacinto (Lisabon) – čelo
Félicie Bazelaire (Pariz) – kontrabas
Pascal Niggenkemper (Pariz) – kontrabas

Koncert će biti održan u ponedeljak, 17. septembra u Omladinskom centru CK13 (Vojvode Bojovića 13) u 21 čas. Ulaz je slobodan, organizator je Zavod za kulturu Vojvodine, u saradnji s kolegama iz CK13.

Kvartet “Beat the Odds” eksponira svoj zvuk putem dva kontrabasa i dva violončela, postavljena u kvadrat u kojem međusobno komuniciraju. Postavka je elektroakustična, gitarska i bas pojačala, kao i zvučnici, smešteni su iza muzičara, čineći kvadrofoniju. Dodatnu poslasticu čine motorčići postavljeni na instrumente koji sa propelerom dodiruju žice svakog instrumenta i tako upotpunjuju zvučnu sliku. Brzinu propelera određuju muzičari na pedalama. Zvuk kvarteta “Beat the Odds” zasniva se na „propelerskim“ bitovima i dronovima, kao i na ličnom izrazu i jeziku svakog muzičara ponaosob.

Vođa kvarteta je Pascal Niggenkemper, francusko-nemački kontrabasist, kompozitor i improvizator sa rezidencijom u Njujorku. Svojim novim tehnikama sviranja kontrabasa, Pascal Niggenkemper zamagljuje granice između čistog zvuka, improvizacije i eksperimenta. New York City Jazz Records i Chicago Reader ga opisuju kao „genija za zvučna istraživanja“, „najvećeg avanturistu na kontrabasu“. Učestvuje u desetak tekućih muzičkih projekata/sastava, kao lider ili saradnik, objavljen u preko dvadeset izdanja. Lista džez festivala na kojima je nastupao je već neprebrojiva.

Elisabeth Coudoux je čelistkinja na raskršću raznih muzičkih žanrova: slobodne improvizacije, eksperimentalne glazbe, savremene kompozicijei džeza. Pored svojih projekata, nastupa s mnogim ansamblima i sarađuje u interdisciplinarnim projektima s plesačima, vizualnim umetnicima i piscima. Pokretačica je i članica IMPAKT-a, kolektiva za slobodnu improvizaciju u Kelnu.

Ricardo Jacinto svojim čelom istražuje odnose između prostora i zvuka. Magistar arhitekture. Od 1998. godine predstavlja svoj rad u pojedinačnim i grupnim izložbama, koncertima i performansima, u Portugalu i inostranstvu. Sarađuje s drugim umetnicima, muzičarima, arhitektima i performerima. Pokretač je Kulturnog udruženja OSSO. Prepoznat je kao svestrani muzičar na lisabonskoj sceni. Pored toga, izlaže svoje instalacije u Francuskoj, Španiji, Portugalu i Austriji.

Félicie Bazelaire je kontrabasistkinja i čelistkinja i dobitnica nagrade za violončelo Konservatorijuma u Reimu i Mastera za kontrabas na Pariskom konzervatorijumu. Svira u Hodos ansamblu i u Intercontemporain ansamblu. Od 2012. svira kompozicije za solo-kontrabas iz savremenog repertoara (Cage, Feldmann, Scelsi), kao i radove mlađih kompozitora poput Badaroux, Beliah, Haddad, Lingens.

Podeli na:

facebook twitter