Film, Razgovor 10. Mar 15. 19:00

Tagovi

ARTIKULACIJA: POL/ROD U VIZUELNOJ KULTURI

Društveno-angažovani bioskop: Pol i rod u vizuelnoj kulturi

Program “Pol i rod u vizuelnoj kulturi” obuhvatiće razgovor o osnovama antropološkog tumačenja pola i roda, kao i načinima na koje posmatramo rodne uloge. Razgovor će pratiti projekcija dva antropološka filma, a pored problematizacije distinkcije pol/rod, biće reči i o tome na koje se načine ovi koncepti mogu uočiti u stereotipima društvene svakodnevice u vizuelnoj kulturi, na primerima reklama, crtanih filmova i sl.

Filmovi:

“Being a Trans-Person living in a Two-Gender Society”
autor: Petar Veljačić
Film se bavi preispitivanjem rodnih kategorija kakvih poznajemo u današnjem društvu , kroz koje nas vodi Šarlot Rivero, osnivač Kvir tango škole (Tangoverkstan in Stokholm), biolog Evelin Pijer sa CRNS Univerziteta (Centre National de la Recherche Scientifique) i poznati advokat Stiven Viti koji je i sam transeksualna osoba, i aktivni član organizacije “United Kingdom trans”.
Trajanje filma 14’27

“My Body, My Hair”
autorka: Veronika Rahjenberger
Dokumentarni film koji pokreće pitanja “ženstvenosti” i dlaka na ženskom telu. Ova tema je reprezentovana kroz oči šestoro žena koje su odlučile da zadrže svoje dlake na telu.
Trajanje filma: 18:24

Program se realizuje u okviru projekta “Artikulacija” CK13 i programa “Društveno angažovani bioskop”, a vodiće je antropolozi iz Beograda Relja Pekić i Lazar Veljković.

CK13: Artikulacija

Omladinski centar CK13 u okviru projekta Artikulacija organizuje jednogodišnji program otvorenih radionica, predavanja, projekcija, prezentacija i razgovora u okviru kojih ćemo zajedno sa vama artikulisati društvene, ekonomske i ekološke probleme i alternativne načine njihovog rešavanja. Program je namenjen svima koji sebe vide kao nosioce kritičkog odnosa prema dominatnim (nacionalnim) politikama u kojima se čovek ispostavlja kao pasivni konzument i nosilac tržišnih uloga.

Program ne nudi gotove sadržaje i konačna rešenja, već predstavlja povod da se sretnemo i razgovaramo o problemima koji se tiču svih nas. U ovome nećemo biti sami, jer će nam se pridružiti akteri nezavisne kulturne scene iz Beograda, Zagreba, Sarajeva, Mostara i Rijeke.

Dođite, učestvujte, polemišite, artikulišite, jer promene su moguće samo ako se zajednički otvorimo prema problemima i podelimo odgovornost za naše buduće akcije.

Napomena: Ovaj program će se realizovati uz niz drugih društvenih događaja na kojima se već srećemo u CK13, uz dobre svirke, veganske večere i druženja.

Podeli na:

facebook twitter