Film 18. Apr 12. 19:00

Tagovi

Infoteka predstavlja: IT edukacija + Aktivistički bioskop

Revolucija Opensource je priča o programerima i hakerima koji su se pobunili protiv vlasničkog modela i Microsoft ponude i stvorili GNU/Linux i pokret okupljen oko opensource ideje.

GNU/Linux pokreti okupljeni oko opensource-a i besplatnih softvera bez sumlje prestavlja najveću pretnju za princip na kome počiva Microsoft.

Film Revolucija OS je sniman 35 mm filmom u silicijumskoj dolini i prati ključne činioce i pokretače iza Linuxa i GNU-a i pokušava da otkirije zašto je Linux postao snažna pretnja.

Ovaj film iz 2002. godine obiluje intervjuima sa likovima poput začetnika Linux-a Linusa Torvaldsa, Ričarda Stolmana, Brusa Perensa, Erika Rejmonda, Brajana Belendorfa, Majkla Timana, Larija Ogustina, Franka Hekera i roba Malda. Revolucija OS osvće se na same začetke programiranja za operativne sisteme, brojne studente i zaluđenike koji su doprineli razvoju opensource programima.

Zanimljivo je takođe da su kompanije iz sveta kompjutera i Silicijumske doline, kao što su Hewlett-Packard, IBM, Oracle, Wipro, Ogilvy & Mather, OSTG,i Dreamworks Animation prikazivale svojim zaposlenima ovaj film iz potreba da se dalje bave opensource-om. Film je prikazivan na brojnim festivalima, a dobio je nagradu za najbolji dokumentarac na Festivalu filma i videa u Savani, kao i na Kudzu filmskom festivalu.

Trajanje: 85 minuta

Autor filma: J.T.S. Moore

Podeli na:

facebook twitter