Muzički događaj 02. Jun 17. 21:00

Tagovi

Novo u popularnoj muzici # Nicholas Bussmann

NicolasNicholas Bussmann je konceptualni umetnik i kompozitor. Živi i radi u Berlinu. Izvorno improvizacioni čelista, svoju muzičku praksu i iskustvo je proširio na širok raspon muzičkih žanrova od elektronike do konceptualne umetnosti. Meša tradicionalne kompozicije sa klupskim muzičkim produkcionim tehnikama i konceptualnom umetnošću. Takođe prožima pop strukture kroz slučajne algoritme elektronike i tako proizvodi njene apstraktne derivate koji pri izvedbi iziskuju visoku muzičku versaltilnost. Nastupa pod raznim nadimcima i pseudonimima. Osnivač je vokalnog hora Cottbusser, dua Telebossa sa Čikom Melom i Rydberg sa Bernerom Defaldekerom. Njegova diskografija broji 16 muzičkih izdanja, a radove je predstavljao na Šangajskom bienalu, Maertzmusic (Berlin), Mutek festivalu (Barselona) Ars Electronica centru (Beč), itd. Sarađivao je sa muzičarima poput Džona Zorna, Van Dajk Parksa, Martina Brandlmajera, Buča Morisa i mnogih drugih. Povremeno radi i kao kompozitor za filmove i pozorišne predstave. Osnivač je takmičenja ljubavnih pesama Grand Prix d’Amour u Berlinu.

nicholas bussmannU okviru rezidencije Bussmann će voditi radionicu performansa pod nazivom “Jezik je dijalekt sa armijom i mornaricom” sa lokalnim izvođačima različitih jezika i dijalekata. Čitav proces proizilazi iz Bussmannovog muzičkog i socijalnog eksperimenta “News blues” u kom se koriste sredstva algoritamskog komponovanja, i u okviru kog se različiti izražajni sadržaji procesuiraju, imitiraju, harmonizuju, ne razumevaju, transformišu u polifoniji glasova izvođača različitih jezika i dijalekata. Ovim procesom se propituje odnos muzike i jezika, smisla i besmisla, uzroci isključivanja i integracije, proizvodnje konsenzusa i stavova.

 

Rezultati rada na radionici će biti predstavljeni javnim nastupom grupe učesnika. Osim njih će i nastupiti i Nicholas Bussmann u okviru DJ seta. Događaj je zakazan 2. juna sa početkom u 21č u Omladinskom centru CK13.

Gostovanje Nicholasa Bussmanna se realizuje u okviru projekta Novo u popularnoj muzici, koji propituje odnos savremene i nove popularne muzike. Iako popularna muzika može imati komercijalni potencijal na uštrb kvaliteta muzičke ekspresije, inovacije i participativnosti, ona pak odiše autonomnim tendencijama u muzičkoj kreativnosti. Uzimajući u obzir ovu dvosmislenost, projekat teži da markira progresivne tendencije u savremenoj muzici ugošćavanjem kompozitora i muzičara koji su aktivni na raskršću savremene popularne i tzv. ozbiljne muzike. Implementacijom ovih tendencija kroz izvođenja, radionice i razgovore, želimo da otvorimo nove prostore muzičkog istraživanja i produkcije, i da podstaknemo aktualizaciju i kontekstualizaciju kroz preispitivanje trenutnog stanja na lokalnoj muzičkoj sceni.

Projekat se realizuje u saradnji Omladinskog centra CK13 i Centra za nove medije kuda.org.

Projekat je podržan od strane Gradske uprave za kulturu Novog Sada.

Podeli na:

facebook twitter