Film 29. Apr 12. 20:00

Tagovi

Slobodna zona u CK13: Deponija

Deponija

r. Lusi Voker
dokumentarni
Brazil, Velika Britanija / 2010, 99’
jezik: portugalski, engleski

SINOPSIS
Sniman skoro tri godine, film Deponija prati poznatog umetnika Vika Muniza na putu od njegove kućne baze u Bruklinu do rodnog Brazila i najveće svetske deponije smeća, Žardim Gramačo, koja se nalazi na periferiji Rio de Ženeira. Tamo fotografiše eklektičnu grupu katadoresa – samozaposlenih sakupljača materijala za recikliranje. Munizov inicijalni cilj je bio da “naslika” katadorese sa đubretom. Dok oni pomoću đubreta stvaraju umetničke slike po motivima Vikovih fotografija, film otkriva i ponos i očaj katadoresa, dok zamišljaju bolji život za sebe i svoje najbliže. Reditelj Lusi Volker i ko-rediteljii Žoao Žardim i Karen Harli imaju odličan uvid u ceo proces i, na kraju, nude uznemirujuće dokaze o preobražajnoj moći umetnosti i alhemiji ljudskog duha.

BIOGRAFIJA REDITELJA
Lusi Voker je odrasla u Londonu. Režijom se počela baviti u pozorištu u srednjoj školi, a nastavila kao student na Univerzitetu Oksford, gde su njene predstave osvajale prestižne nagrade Dramskog društva Univerziteta Oksford. Diplomirala je kao najbolja u klasi, a zatim dobila Fulbrajtovu stipendiju za pohađanje postdiplomskih studija na filmskom programu Univerziteta u Njujorku. Dok je živela u Nju Jorku, noću je radila kao muzičar i DJ. U to vreme je upoznala i Mobija, autora muziku za film Deponija.

NAGRADE I FESTIVALI
Nagrada publike za najbolji dokumentarni film, Sundance filmski festival, 2010.
Nagrada publike za najbolji dokumentarni film, IDFA, Amsterdam, 2010.
Nagrada publike za najbolji film, Berlinale filmski festival, 2010.

KRITIKA
“Deponija jeste film o recikliranju, ali neuporedivo više intrigantan od prosečnog eko-dokumentarca. Glavni junaci priče su katadoresi – brazilski sakupljači đubreta. Film prikazuje na koji način umetnik stvara upečatljive portrete nekolicine njih, menjajući, pritom, njihove živote zauvek.”
San Francisco Chronicle

 

Podeli na:

facebook twitter