Predavanje Mihajlo Obrenov Industrial Rock
Predavanje 06. Dec 18. 20:00

Tagovi

Uspon i pad industrial rock muzike – istorijat žanra

Prvo predavanje u okviru programa “Novo u poplarnoj muzici”
Predavač: Mihajlo Obrenov

Predavanje obuhvata istorijat žanra industrial muzike sa osvrtom na prethodnike žanra, pionire sa kraja sedamdesetih, tendencije tokom 80-ih i 90-ih, kao i smrt žanra tokom dvehiljaditih godina. Predavanje će obuhvatiti i poseban blok o industrial rock bendovima sa područja stare Jugoslavije.

Mihajlo Obrenov, rođen je 1982. u Novom Sadu. Po struci je filmski reditelj, autor je više stotina muzičkih spotova za underground bendove, nekoliko celovečernjih filmova i radio je na produkciji puno muzičkih albuma. Frontmen je industrial rock benda dreDDup koji postoji od 1997. godine i organizator je muzičkih dešavanja od 2000. godine do danas. Verni je fan industrial rock muzike i posećuje takve koncerte po inostranstvu redovno.

Predavanje se realizuje u okviru projekta “Novo u popularnoj muzici” kojim se propituje odnos savremene i nove popularne muzike. Iako popularna muzika može imati komercijalni potencijal na uštrb kvaliteta muzičke ekspresije, inovacije i participativnosti, ona pak odiše autonomnim tendencijama u muzičkoj kreativnosti. Uzimajući u obzir ovu dvosmislenost, projekat teži da markira progresivne tendencije u savremenoj muzici ugošćavanjem kompozitora i muzičara koji su aktivni na raskršću savremene popularne i tzv. ozbiljne muzike. Implementacijom ovih tendencija kroz izvođenja, radionice i razgovore, želimo da otvorimo nove prostore muzičkog istraživanja i produkcije, i da podstaknemo aktualizaciju i kontekstualizaciju kroz preispitivanje trenutnog stanja na lokalnoj muzičkoj sceni.

Rezidencijalni program “Novo u popularnoj muzici” organizuje Omladinski centar CK13, uz finansijsku podršku Gradske uprave za kulturu Novog Sada.

Podeli na:

facebook twitter