Abbas-Kiarostami

Art bioskop: A.Kjarostami – Koker trilogija

21/10/2019 - 23/10/2019
20:00 - 22:00


Trilogija filmova najpoštovanijeg iranskog reditelja Abasa Kjarostamija. Tri filma o svakodnevnom životu iranskog naroda krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina 20. veka smeštena u gradu Koker. Osim po svojoj tematici, trilogija je poznata i po eksperimentalnoj formi koja je puna meta koncepata. U filmu “Where is the Friends Home?” protagonistu filma igra dečak koji u uzbudljivoj odiseji pokušava da pronađe kuću školskog druga kako bi mu vratio svesku koja, ako sutradan ne bude predana učitelju, može biti razlog njegovog izbacivanja iz škole. Film “And Life Goes On” je priča o reditelju filma (Where is the Friends Home?) i o njegovom sinu. Njih dvojica su u potrazi za dečakom (glumcem) koji je bio glavni junak prvog filma, nakon velikog zemljotresa koji je razorio grad Koker. Poslednji u nizu je “Through the Olive Trees”, film o snimanju jedne naizgled nebitne scene iz drugog filma (And Life Goes On) i o jednoj veoma zanimljivoj ljubavnoj priči. Zbog toga se preporučuje gledanje sva tri filma ovim redosledom:

Ponedeljak, 21. oktobar, 20h
Where is the Friends Home?, 1987

Priča nastala kao inspiracija pesme poznatog iranskog pesnika i slikara Sohraba Sepehrija. Priča o dečaku po imenu Ahmed koji kreće na uzbudljivu odiseju kako bi pronašao kuću svog druga iz klupe i vratio mu njegovu svesku koja mu je potrebna kako ne bi bio izbačen iz škole.

Utorak, 22. oktobar, 20h
And Life Goes On (Life and Nothing More), 1992

Reditelj filma “Where is the Friends Home?” i njegov sin kreću u potragu za glavnim glumcem svog filma nakon velikog zemljotresa koji je pogodio grad Koker 1990. godine. Film je dramatizacija stvarnih događaja iz tog vremena.

Sreda, 23. oktobar, 20h
Through the Olive Trees, 1994

Fokus poslednjeg filma u trilogiji je snimanje scene iz prethodnog filma – “And Life Goes On”. Film istražuje povezanost umetnosti i stvarnog života i zahvaljujući tome imamo priliku da istražimo komplikovanu mrežu emocija između glavnih glumaca pred okom filmske kamere.

Urednik ciklusa: Gojko Dimić

ULAZ BESPLATAN