Video

Razgovor o filmu “Gde je dom?”

U Omladinskom centru CK13 je 23. juna 2020. održana projekcija dokumentarno-animiranog filma “Gde je dom?”, nakon čega je usledila diskusija na teme koje ovaj film obrađuje.

Film “Gde je dom?” prikazuje sećanja dvojice mladića koji su veoma mladi dospeli u dom za nezbrinutu decu, na mesto koje je trebalo da za njih bude utočište od porodičnih problema. Dve decenije nakon dolaska u dom oni se prisećaju svog odrastanja pre doma, prvih utisaka dolasku u dom, kao i raznih iskustava koja su obeležila njihovo detinjstvo, ali i odnosa sa drugom decom i vaspitačima, i prepreka preko kojih su morali preći nakon započinjanja samostalnog života. Kroz njihove priče prelama se jedan poseban pogled na odrastanje i porodicu, prijateljstvo i ljubav, patnju i usamljenost, hrabrost i istrajnost.

U razgovoru nakon filma su učestvovali Saša Perić, reditelj filma, Dragan Jovanović, jedan od protagonista, kao i Bojana Bodroža, docentkinja na departmanu za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Ovaj događaj je realizovan u saradnji Omladinskog centra CK13 i Inicijative CRACKER.

Program je deo projekta “Svakodnevno je političko: repolitizacija i demokratizacija društvene svakodnevice kroz javnu reč, edukaciju i aktivizam” koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija i National Endowment for Democracy, USA, a koji realizuje Omladinski centar CK13.