Uži izbor za književnu nagradu “Zlatni suncokret”

sunflowers

Među trinaestoro autora i autorki koji su ušli u uži izbor za nagradu “Zlatni suncokret” – Vitalovu nagradu za 2019. godinu, nalaze se i dve autorke koje su tokom ove jeseni bile gošće književnog programa CK13 pod nazivom “Tekst je prisutan“, a u pitanju su Milica Vučković sa romanom Boldvin, kao i Maša Seničić sa pesničkom zbirkom Povremena poput vikend-naselja.

Žiri koji su činili Dragan Babić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik), razmatrao je 150 pristiglih naslova za to priznanje koje će biti dodeljeno  23. put za književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

U užem izboru su i knjige: Otkako sam kupila labuda Tanje Stupar Trifunović, Grozota ili… Slobodana Tišme, Pioniri maleni, mi smo morska trava Andree Popov Miletić, Po šumama i gorama Milenka Bodirogića, Nešto što strašno podseća na život Nebojše Milenkovića, Jegermajster Darka Tuševljakovića (Arhipelag, Beograd), Paučina Vidosava Stevanovića, Extravaganza: male pesme Tanje Kragujević, Dete Živorada Nedeljkovića, Povest o Miškinu Bore Ćosića i Čist oblik ekstaze Bojane Stojanović Pantović.

Prema mišljenju žirija, 2019. godinu obeležilo je i značajnije prisustvo zanimljivih mlađih autorki (Milica Vučković, Andrea Popov Miletić, Maša Seničić), dok je današnji izdavač i negdašnji književni kritičar i pripovedač Milenko Bodirogić prijatno (premda vrlo provokativno) iznenadio kvalitetom svog prvog romana. “Slobodan Tišma nas vodi putevima – ili bespućima – nepristojne književnosti, nasuprot onoj pristojnoj što preti da ovlada scenom. U strukturalno vrlo koherenetnom romanu Tanja Stupar Trifunović pripoveda zanimljivu pripovest o ženskoj ljubavi, ispunjenoj tenzijama i slikama jedne opore stvarnosti”, naveo je žiri, ocenjujući da je 2019. bila “uzbudljiva književna godina obeležena knjigama kojima je, kako se čini, prvi cilj da budu literarno uverljive i egzistencijalno provokativne, a ne tek zabavna i razvodnjena zamena za istoriografiju, život, uspeh ili sreću”.

Najuži izbor kandidata za Vitalovu nagradu za 2019. godinu biće saopšten u prvoj trećini januara.

Vitalova nagrada podrazumeva diplomu i novčani iznos, a biće uručena početkom februara u Beogradu.

Nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima tog književnog priznanja kompanije Vital a. d. su i Svetlana Slapšak, Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić.

Prošlogodišnji dobitnik je Vule Žurić, nagrađen za roman Pomor i strah.